Mozaik

Elverte a jég a bátaszéki földeket

illusztráéció/Wikimedia commons
illusztráéció/Wikimedia commons

Május 25-én Tolna, Bogyiszló, Pörböly, Báta, Bátaszék, Alsónyék kapott annyi jeget, amilyenre az elmúlt években még nem volt példa, diónagyságú jég is esett – írta a Teol.

Kiadós jég vonult át Bátaszék  felett, a szüleim tojás nagyságú jeget is találtak a kertben. Mondanom sem kell, elvert mindent: csemegeszőlőt, epret, dinnyét, krumplit, babot, paprikát, paradicsomot. Mi még azon családok körébe tartozunk, akik saját fogyasztásra termelnek, amit csak lehet

– idézte a lap Zelei Edit bejegyzését a közösségi hálóról.

A szőlőben, gyümölcsösben, szántóföldeken még nagyobb a kár. Kocsis János bátai fiatal gazdálkodó elmondta, hetven hektárnyi kalászban lévő árpájukat fektetett le a földre a jég és a viharos eső. Hasonlóan sok jeget kapott a szójaföldjük, a napraforgójuk és a nemrégiben kikelt kukoricájuk, de a legnagyobb a kár a szőlőben van. Báta környékén utoljára öt éve volt jégeső, de akkor nem volt ekkora a baj.

Alsónyék határában is hasonló a helyzet. A hét hektáros szőlőültetvény siralmas állapotban van.

Kapcsolódó

Sipos Lajos Pörböly polgármestere, maga is gazdálkodó, elmondta, ők valamivel szerencsésebbek voltak mint a bátaszékiek, de itt is kárt okozott a jégeső. A cseresznyefákat, a meggyfákat, a barackosokat alaposan elverte a jég ezen a környéken.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közlemény adott ki. Eszerint Tolna megyében két szupercella alakult ki, amelyek a határon túlról érkezőkhöz képest csak kisebb károkat okoztak, az útvonalukon felhőszakadások és jégesők is tapasztalhatók voltak.

Az országos jégkármérséklő rendszer a déli óráktól a riasztott területeken teljes kapacitással működött, a generátorok összesen 3917 órát üzemeltek országosan. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) műszerei 108 ezer villámot regisztráltak szerdán.

A közlemény szerint a jéggel teli zivatarfelhők ellen nem lehet védekezni, ahogy a szupercellák ellen sem, ugyanis több mint 10 kilométeres magasság fölé tornyosulnak, és folyamatos bennük a jégképződés.

A dél-dunántúli régióban a legnagyobb kárt Baranya, illetve Somogy megyében okozta a vihar. A Kaposváron emberemlékezet óta nem tapasztalt pusztításról számoltak be.

Kapcsolódó
Borsószem nagyságú jégesővel csapott le a vihar Nyíregyházára
A környékre is jutott az égi áldásból.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik