mti/czeglédi zsolt
Mozaik

Gödöllőn mindenkit leköröztek a hortobágyi vadlovak

Két szekcióban csaknem 1400 film versenyzett egymással.

Török Zoltán Vadlovak – Hortobágyi mese című alkotása nyerte a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál fődíját. A filmes mustrán, amelynek elismeréseit május 28-án, szombaton adták át a Gödöllői Királyi Kastélyban, két szekcióban csaknem 1400 film versenyzett egymással, írta az MTI.

A Kék Bolygó Alapítvány Fődíját, a mozikban is nagy sikerrel játszott Vadlovak – Hortobágyi mese című egészestés film kapta. Ezzel elnyerte a trófeával járó másfél millió forint pénzdíjat is.

Kapcsolódó
Így készül egy csodálatos film a hortobágyi vadlovakról
Van közöttük barátság, utálat, bosszú, törődés, hűség, szerelem és féltékenység.
  • A nemzetközi szekcióban az egészestés természetfilm kategória első helyezettje Angus MacInnes és Révész Bálint Uprooted – The Olympic Tribe című dokumentumfilmje lett.
  • A rövid természetfilmek versenyében a zimbabwei Joanna Craig és Buck O’Donoghue Gonarezhou, az orrszarvúak visszatérése (Gonarezhou, Return of the Rhino) című filmje nyert.
  • A rajz és animációs filmek közül Ana Stefaniak és Ignatz Johnson-Higham Miért fontos a biológiai sokféleség (Why is Biodiversity Important) című, David Attenborough közreműködésével készült skót rajzfilmet jutalmazta a zsűri.
  • A Kárpát-medence Természeti Értékei szekció részeként a természetfilmek közül Dan Dinu Vad Románia (Wild Romania) című alkotása, a rövid természetfilmek közül Drexler Szilárd és Kocsis Tibor Ezeréves vadvízország című, valamint Kriska György és Kriska Ferenc A dunavirág rejtély című munkája lett a legjobb.
  • A Third Eye kategóriában Csolbár Ferenc Alpár Tavasz a siketfajdoknál című alkotását díjazta a zsűri.
  • A National Geographic hazai kiadásának különdíját Ran Levy Yamamori Zavaros vizek megfékezése (Briding Trouble Waters) című alkotása és a Bicajra fel című munka nyerte el.
  • Az M5 csatorna különdíját Molnár Attila Dávid vehette át a Folyómentő teherautó című filmért.
  • A fesztivál szervezőinek különdíját a Történetek rólad és rólam (Stories for You and I) című film kapta.
  • A zsűri különdíját A Gangesz szelleme (The Spirit Of Ganga) című indiai film stábja nyerte el.
  • A Rockenbauer Pál emlékdíjat Török Zoltán vehette át.

Nagyon köszönöm a zsűrinek, hogy a mi filmünket ítélték a legjobbnak és mindenkinek nagyon-nagyon hálás vagyok, aki segített és hitt a filmben. Irtó büszke vagyok a stábomra

– írta Facebook oldalán Török Zoltán, a fődíjas film rendezője.

Kapcsolódó
Elkápráztatta a világot a hortobágyi vadlovakról szóló természetfilm
A Vadlovak-Hortobágyi mese című film október 21-től országszerte látható lesz a mozikban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik