Virágzó vidékünk

Megünneplik a kisvasutat és a vadlovakat a Hortobágyon

Két érdekesnek ígérkező rendezvényre várják az érdeklődőket a nemzeti parkban.
Korábban a témában:

Ezen a hétvégén két rendezvényre is várja az érdeklődőket a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága. Július 12-én és 13-án a vadlovak hétvégéjére kerül sor a vadasparkban, míg a Hortobágy-halastavi Kisvasút Napját július 13-án rendezik.

Hortobágy, 2012. június 5.
Przewalski (Equus ferus przewalskii, ázsiai vadló) lovak Hortobágyon. Idén mintegy 25 csikó született a 2400 hektáros, látogatóktól elzárt pentezugi pusztán, az itt élõ 210 vadló a világ legnagyobb Przewalski-ló populációja. A 60-as évek végére a vadon élõ egyedek az egész világon teljesen kihaltak, mivel eredeti hazájában, Belsõ Mongólia és Dzsungária területén folyó vadászata is végveszélybe sodorta ezt a különleges fajt. A Hortobágyi Nemzeti Park és a Kölni Állatkert közötti együttmûködéssel 1997-ben kezdõdött a przewalski vadló pentezugi meghonosítása és szaporítása.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A vadlovak a vadaspark legfontosabb állatai, mivel a fajt a kipusztulás széléről sikerült megmenteni. A két nap során a látogatók megismerhetik  az állatokat testközelből, látványetetést is tartanak és egész napos vadlovas kvíz is színesíti a programot. Az extra szafari program során megtekinthető a bemutató legelő vadlóháreme a rekonstruált őstulkokkal együtt.

A Hortobágyi Nemzeti Park területén található halastavak környékén üzemelő vasútvonalat eredetileg a halgazdaság kiszolgálására hozták létre 1915-ben, a turisták részére a menetrend szerinti forgalom 12 éve, 2007 tavaszán indult el. A vasútvonal melletti tanösvényeken és kilátókon lehetőség nyílik a térségben fészkelő és átvonuló madarak természetes környezetben történő megfigyelésére.

Hortobágy, 2012. május 5.
Kisvonat halad a Hortobágyi Kisvasút vonalán. A Hortobágyi Nemzeti Park területén található halastavak környékén üzemelõ vonalat eredetileg a halgazdaság kiszolgálására hozták létre 1915-ben, a menetrend szerinti forgalom 2007 tavaszán indult el. A vasútvonal melletti tanösvényeken és kilátókon lehetõség nyílik a térségben fészkelõ és átvonuló madarak természetes környezetben történõ megfigyelésére.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A kisvasút napjának programjai reggel 8-kor kezdődnek és 18 óráig tartanak, miközben a járatok 10 órától 16 óráig óránként indulnak.

Kiemelt kép: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság weboldala

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.