Mozaik

Megkezdték a kárelhárítást a Sajót szennyező bányában

Facebook/Orosz Örs
Facebook/Orosz Örs
Közel száz napon át ömlött eddig naponta 1,5 millió liter szennyezett víz a folyóba, most kezdték el a vasércbányában a kárelhárítási munkálatokat.

Három hónap után május 28-án, szombaton megkezdődtek a Sajót nehézfémekkel szennyező alsósajói vasércbányában a kárelhárítási munkálatok – írta meg a Boon.

Látványos munka még nem látható, de az erről szóló közbeszerzés megtörtént, így a bányamentők megkezdhetik a bányába szivárgó víz elvezetését. A kárelhárítási feladatokkal a tervek szerint 15 napon belül végeznek, amitől azt várják, hogy azt követően 80 százalékkal kevesebb szennyezett víz ömlik majd a folyóba

– tájékoztatta a lapot Szalai Erika, a Felvidék Ma hírportál tudósítója.

Facebook/Orosz Örs

A témáról közölt cikkében ugyanakkor leírja: a szlovák Ércbányák állami vállalat által kiadott közlemény leszögezi, hogy a társaság büntetőfeljelentést tett annak kivizsgálása érdekében, hogy történt-e kötelességszegés az alsósajói bányában kialakult helyzettel kapcsolatban.

Az illetékes szlovák hatóságok a mai napig nem hirdettek veszélyhelyzetet a Sajó katasztrófájával kapcsolatban.

A Felvidék Ma a Sajó katasztrófájáról közölt korábbi cikkében felelevenítette: a helyi horgásszövetség jelzése nyomán közel száz nappal ezelőtt állapította meg a szlovák környezetvédelmi felügyelet, hogy a megengedett határértéknél jelentősen magasabb a vas, mangán, szulfátok, nikkel, cink és az arzén jelenléte az akkor még élő folyóban.

Pár hét leforgása alatt a Sajó szlovákiai szakasza vörösre színeződött, két hete pedig már arról számoltak be, hogy a folyó élővilága 10 kilométeres szakaszon kipusztult.

Kelet-Szlovákia legnagyobb folyója, a Sajó európai jelentőségű védett területen folyik. Három, a rozsnyói, a nagyrőcei és a rimaszombati járást szeli át, ami ugyancsak hozzájárul ahhoz, hogy még nem hirdették ki a veszélyhelyzetet – nehéz volt megtalálni, melyik járást is kellene megszólítani.

Facebook/Orosz Örs

A szlovák környezetvédelmi miniszter, Ján Budaj május 18-án jelezte közösségi oldalán, hogy felszólította a Kassai Járási Hivatalt, hirdessen veszélyhelyzetet, ám ez bürokratikus huzavonák miatt azóta sem történt meg. Annak ellenére, hogy a környezetvédelmi tárca vezetője május elején a parlament elé terjesztette és elfogadtatta, hogy egyszeri, 200 ezer eurós segélyt juttassanak a gazdasági minisztérium részére, amellyel megkezdődhetnek a kármentési munkálatok.

Kapcsolódó
Szennyezett bányavíz pusztítja a Sajó élővilágát
A szennyezés a magyar szakaszt egyelőre nem érinti.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik