Mozaik

Megválasztották a Balaton legjobb borait

pixabay.com
pixabay.com
A díjátadóra a Szent Miklós katamarán fedélzetén került sor.

A Balatoni Borrégió legnagyobb borversenyének, a XIX. Balatoni Borok Versenyének díjátadójára június 15-én a Szent Miklós katamarán fedélzetén került sor. A Balatoni Szövetség a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködve 2021-ben új alapokra helyezte a borrégió egyik legrangosabb szakmai mustráját, ez az együttműködés folytatódott tovább idén is, írja a hirbalaton.hu.

Kapcsolódó
Taroltak a magyar borok a világ egyik legtekintélyesebb borversenyén
Az eredménylista alapján a magyarok végül 4 platina-, 9 arany-, 57 ezüst- és 70 bronzéremmel végeztek.

A versenyen a Balatoni Borrégió mind a hat borvidéke képviseltette magát: érkeztek tételek a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki és a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről is.

Idén 67 termelő jelentkezett 260 bormintával. Összesen 162 száraz fehérbort, 41 vörösbort, 22 rozét, 11 gyöngyözőt, 5 pezsgőt és 19 kései desszertbort kóstolt a szakmai zsűri. Az eredmények: 1 nagy arany, 47 arany, 172 ezüst, 38 bronz minősítés és 2 okleveles elismerés.

A XIX. Balatoni Borok Versenyének fődíjas borai:

  • A Balatoni Borrégió Legjobb Fehér Bora 2022. címet a Garamvári Szőlőbirtok Lellei Cserszegi Fűszeres 2021. bora nyerte.
  • A Balatoni Borrégió Legjobb Vörös Bora 2022-ben a Garamvári Szőlőbirtok Sínai hegy Cabernet Sauvignon 2018. bora lett.
  • A Balatoni Borrégió Legjobb Rozé Bora 2022-ben a Kányavári Borbirtok Cabernet Sauvignon rozé 2021 bora.
  • A Balatoni Borrégió Legjobb Pezsgő/Gyöngyöző Bora 2022. címet a Kányavári Borbirtok Bizsergő 2021. gyöngyöző bora kapta.
  • A Balatoni Borrégió Legjobb Desszert Bora 2022-ben a Koczor Pincészet Aenigma furmint, semillon, olaszrizling cuvée 2015. bora lett.

Különdíjakat is kiosztottak:

  • A Balatoni Fejlesztési Tanács különdíját a Koczor Pincészet Furmint 2017. bora kapta.
  • Fiáth Attila, a Bíráló Bizottság elnökének különdíját a Hujber Pincészet Balatonbor 2021-es olaszrizling bora nyerte.
  • A Nemzetközi Bírálók különdíját az Első Magyar Borház Szeremley Birtok Kft. Badacsonyi Kéknyelű 2006. bora kapta.
  • A Balatonfüred-Csopak Borvidék Hegyközségi Tanácsának különdíját a versenyen való kiemelkedő szereplésért a Fodorvin Családi Pincészet kapta.
  • A Szervin Kft. különdíjat ajánlott fel, melyet a Várszegi Pincészet Várszegi Chardonnay 2021. bora nyert el.

A XIX. Balatoni Borok Versenyén legjobban szerepelt borok közül kiválasztották a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program fehérborát, vörösborát és pezsgőjét, valamint Veszprém város borát is a 2022-es évre.

Az EKF fehér bora 2022-ben a Nagy & Nagy Borászat Badacsonyi Furmint szűztermés 2020. bora lett, a  vörösbora 2022-ben a balatonlellei Garamvári Szőlőbirtok Sínai hegy Cabernet Sauvignon 2018-as bora lett, pezsgő kategóriában pedig a Garamvári Szőlőbirtok Prestige Brut Vintage Selection 2018-as pezsgője nyert.

A kiválasztás eredményeképpen a Veszprém Város Bora 2022 címet a szentantalfai Dobosi Pincészet Bio Sauvignon Blanc 2021. bora nyerte.

A Balatoni Borok Versenye díjazott borait a veszprémi Rozé, Rizling és Jazz Napokon külön standon kóstolhatja majd a nagyközönség augusztus 11-22 között.

Kapcsolódó
Ezekkel a magyar borokkal valódi gasztroélmény lesz az étkezés
Ismerjük meg a legismertebb hazai borfajtákat és azok jellemzőit.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik