Mozaik

Elszigetelt, különleges jegesmedve-populációra bukkantak Grönlandon

pixabay.com
pixabay.com
Reményt adnak arra, hogy néhány jegesmedve túlélheti a klímaváltozást.

Egy korábban nem ismert jegesmedve-populációra bukkantak a kutatók Grönland délkeleti részén. Az állatok különlegessége a genetikai eltérésen túl, hogy nincs szükségük tengerjégre a fennmaradáshoz, mert a gleccserek édesvízből álló jégdarabjain vadásznak zsákmányra, írja az MTI.

Kapcsolódó
Szinte beleolvad a havas tájba 8 sarkvidéki állat
Az éghajlatváltozással az ő életük is veszélybe kerülhet.

Az elszigetelt populáció a Washingtoni Egyetem Kristin Laidre vezette kutatói szerint több száz jegesmedvéből áll.  A populáció vizsgálata céljából a tudósok számtalan adatot használtak fel az elmúlt 36 évből a jegesmedvék mozgásáról és genetikájáról, és természetes környezetükben is megfigyelték az Északi-sarkvidéken honos emlősöket, akiket az Ursus maritimus 20. ismert alcsoportjaként azonosítottak.

Történelmi feljegyzésekből és őslakosok ismereteiből már eddig is tudtunk arról, hogy él néhány medve ezen a vidéken, de fogalmunk sem volt arról, hogy milyen rendkívüli állatokról van szó

– írta Kristin Laidre a tanulmányban.

A kiszámíthatatlan időjárás, a szakadékok tagolta hegyek és a heves havazások miatt a térséget eddig kevéssé kutatták. A jegesmedvék korábban ismert populációi többnyire tengerjégre szorulnak ahhoz, hogy fókára vadászhassanak. Az északi-sarkvidéki tengerjég kiterjedése azonban évtizedek óta egyre csak zsugorodik. A kutatók szerint a tengerjég nélkül is elboldoguló medvék felfedezése reménysugarat jelent, a Jeges-tengerbe ömlő gleccserek édesvízi jege egy eddig nem ismert menedéket kínálhat a változó klíma elől.

A kutatás alapján néhány jegesmedve túlélheti a klímaváltozást, de nem hiszem, hogy a gleccserek kínálta élettér nagyobb számban lenne képes befogadni jegesmedvéket, egyszerűen nincs belőle elegendő. Továbbra is arra számítunk, hogy a klímaváltozással együtt erőteljesen csökkenni fog a jegesmedvék száma az Arktiszon

– mondta Laidre.

Kapcsolódó
Jegesmedve született egy francia állatkertben
Az állat segíthet felhívni a figyelmet a globális felmelegedésre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik