Mozaik

Sokat javult a Sajó vízminősége az elmúlt napokban

Facebook/Orosz Örs
Facebook/Orosz Örs

A szlovákiai Alsósajó (Nižná Slaná) egykori vasércbányájából a Sajóban érkező szennyezés mértéke jelentősen csökkent azt követően, hogy lezárult a veszélyhelyzet elhárításának május 28-án kezdődött első szakasza – írta meg a Boon.

A szlovák gazdasági minisztérium múlt heti hivatalos közlése szerint folyamatosan javul a Sajó vízminősége. A vegyi elemzések azt mutatták, hogy 80 százalékkal csökkent a folyóba kerülő szennyezett víz vas- és egyéb ásványianyag-tartalma.

A korábban sötét rozsdavörös színűről világosabbra váltó folyóvíz megjelenését a helyi környezetvédők beszámolói is megerősítették. Ugyanakkor jelezték: ez nem azt jelenti, hogy ne kerülnének továbbra is nagy mennyiségben az élővilágra veszélyes anyagok a Sajóba.

Az élővilág újjáéledésére, az ökológiai egyensúly helyreállására csak akkor lehet számítani, ha a szennyezés teljesen megszűnik

– írta közösségi oldalán Varga Tibor, a rozsnyói horgászszövetség titkára.

Facebook/Orosz Örs

A magyar kormány folyamatosan figyeli a helyzetet, hangsúlyozta Raisz Anikó, a Technológiai és Ipari Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkára, aki közösségi oldalán megerősítette: Magyarország továbbra is szívesen nyújt szakmai segítséget a szlovák félnek, hiszen „környezetünk védelme közös ügyünk”.

A Sajó élővilágát a felső szakaszon teljesen megsemmisítő szennyezés esetleges magyarországi hatásaival kapcsolatban az Országos Vízügyi Főigazgatóság nemrégiben összeállítást készített. Emlékeztetve arra, hogy a 2022 februárjától tapasztalható káreseményről a magyar vízügyi ágazat a sajtón és a közösségi portálokon keresztül értesült, hivatalos formában a szlovák szervek nem keresték őket.

Kezdetben áttételesen értesültek arról, hogy a volt bányaterületről kikerülő anyag a vas-oxid mellett részben toxikus fémeket is tartalmaz, úgymint arzént, kadmiumot és nikkelt.

Facebook/Orosz Örs

A szennyezés helyszíne megközelítőleg 80 kilométerre található a magyar határtól, amely távolság – mint írták – többszörösen is elég ahhoz, hogy a vízzel hozott szennyezőanyag kiülepedjen, valamint a becsatlakozó vízfolyások, például a Rima folyó vízhozamának hatására tovább híguljon.

A hazai szakaszokon végzett rendszeres vízminőségi vizsgálatok ugyanakkor a csapadékos időszakokban az átlagnál magasabb vas- és alumíniumtartalmat mutattak ki. Ez a magyar Sajó-szakaszon nem számít kirívó értéknek – tudatták –, ráadásul a mért eredményeik minden esetben a határértéken belül voltak.

Fontosnak tartották azonban megjegyezni, hogy a Sajót vörösre színező vas-oxid ugyan jellegzetes színhatással bír, és befolyásolja a víz ízét is, de nem káros az egészségre. A vízből mért toxikus fémek közül a mostani szennyezésnél az arzén- és a kadmium-tartalmat vizsgálták, ezek pedig valamennyi időszakban a határérték alatt voltak a magyar folyószakaszon az elmúlt négy hónap során.

Kapcsolódó
Megkezdték a kárelhárítást a Sajót szennyező bányában
Közel száz napon át ömlött eddig naponta 1,5 millió liter szennyezett víz a folyóba, most kezdték el a vasércbányában a kárelhárítási munkálatokat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik