Mozaik

Észak-amerikai kabócafaj telepedhetett meg Magyarországon

Getty Images
Getty Images

Az elmúlt években egy új, idegenhonos inváziós kabócafaj, az élénkzöld lepkekabóca (Acanalonia conica) jelent meg hazánkban és valószínűsíthető megtelepedése is, hívta fel rá a figyelmet Facebook-oldalán Kóbor Péter entomológus.

Mint posztjában fogalmazott, a faj nagy testű és könnyen felismerhető élénk zöld színéről és széles elülső szárnyairól.

Eredeti élőhelyén, Észak-Amerikában a szintén idegenhonos inváziós kabócafajként ismert amerikai lepkekabócával alkot közösségeket. Ennek oka a fajok átfedő elterjedési területe és hasonló életmenete.

Az élénkzöld lepkekabóca soktápnövényű faj, gazdasági problémát főleg a szőlőültetvényekben okozhat azzal, hogy tojócsövével a fiatal hajtásokat felhasítva a növényi szövetekbe rakja le tojásait. Ez hegesedéssel, a hajtás elhalásával járhat, valamint a seben keresztül könnyebben juthatnak be bakteriális vagy gombás fertőzések

– írta Kóbor Péter.

Az entomológus megjegyezte, az élénkzöld lepkekabóca jelenléte Európában és hazánkban egyelőre nem okozott problémát azonban terjedésének nyomon követése a potenciális károkozás miatt fontos.

Kéri, hogy amennyiben bárki észleli a fajt, esetleg fényképet tud róla készíteni, az adatokat (város, cím, esetleg GPS koordináták) küldjék el a kobor.peter@atk.hu e-mail címre. Az adatok később szakcikk formájában kerülnek majd közlésre.

Kapcsolódó
Véletlenül került elő egy értékes rovarfaj Kozárdon
Megtalálásukat az nehezíti, hogy nagyon rövid ideig, 15-30 percig rajzanak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik