Mozaik

Elszaporodtak a farkasok az Alpokban

Getty Images
Getty Images

Egyre több a farkasfalka az Alpokban, számuk gyorsan, jelenleg évente több mint 25 százalékkal nő – számolt be hétfőn a Gruppe Wolf Schweiz (GWS) nevű egyesület, amely az emberek és az őshonos nagyragadozók békés együttélésének lehetőségeit vizsgálja.

Az MTI azt írja, a farkasok élőhelye az Alpokban várhatóan öt év alatt kimerülhet, az egyesület szerint a farkaspopuláció ezután szabályozza magát, és nem növekszik tovább.

Becslések szerint 2021-ben már több mint 250 farkascsalád élt az alpesi régióban, számuk idén több mint 300-ra növekedhet. A szövetség feltételezése szerint a terület összesen mintegy 800 falkát láthat el.

Az egyesület ennek kapcsán felhívta a figyelmet a haszonállatok következetes védelmének fontosságára. Múlt héten St. Gallen kantonban, a Berntől délkeletre fekvő Brändlisbergben egy egyéves tehenet farkasok pusztítottak el, ez volt az első ilyen eset. A gazdák egyesületei többször kértek kilövési engedélyt, egyelőre eredménytelenül.

Az Alpokban a farkasfalkák két felnőtt egyedből és utódaikból állnak, általában akár tízen is lehetnek. Egy-egy család élőhelye 200-300 négyzetkilométerre terjedhet ki. Az első farkast 1993-ban észlelték a Alpok délnyugati részén, francia-olasz területen, Svájcban pedig 1995-ben bukkantak fel ismét farkasok, 2012 óta pedig már falkákban élnek.

Az Alpok németországi területén egyelőre nincs nyoma farkasfalkáknak, sem a GWS-szövetség, sem a Farkasok Szövetségi Dokumentációs és Tanácsadó Központja nem jegyzett fel észleléseket.

A farkasok egyébként egyre többször mutatják meg magukat Magyarországon is.

Kapcsolódó
Alig több mint két tucat farkas él az országban
Szó sincs növekvő állományról.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik