Mozaik

Farkasfalka költözött a Hortobágyi Vadasparkba

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A szürke farkas (Canis lupus) a legnagyobb területen elterjedt emlősök egyike. Sikerét a falkában való vadászatnak és a falka összetartásának köszönheti. A Kárpát-medence egykori csúcsragadozójának száma azonban az emberi terjeszkedéssel egyre inkább csökkent, Magyarországról szinte el is tűnt.

Kapcsolódó
Alig több mint két tucat farkas él az országban
Szó sincs növekvő állományról.

A farkas egykor a puszta élővilágát is gazdagította. A Hortobágyi Vadasparkban megtekinthető przewalski vadlovak és őstulkok természetes ellensége volt, fontos szerepet játszott a nagytestű fűevők állományszabályozásában. A Vadasparkban mindhárom fajt egymás mellett látva teljes képet kapunk a Hortobágyon egykor élt ikonikus fajokról, áll az intézmény közleményében.

A bemutatóhely 2011-es megalakulása óta látható farkasok a fajok közül szinte a legnépszerűbbek voltak, de a közel 15 éves egyedek – öregségi betegségekben – tavaly elpusztultak. Hogy látogatóik ne maradjanak le a jövőben sem a farkasok látványáról, idén egy új farkas trió kap otthont a Hortobágyi Nemzeti Park szívében létrehozott Vadasparkban.

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A Veresegyházi Medveotthonból érkező három fős falka szerdán vette birtokba a korszerűsített kifutót, így a Húsvét hétvégéjén érkező látogatók láthatják őket először.

Farkasaik elnevezésében kérik a látogatók segítségét is. A helyszínen kihelyezett gyűjtőládába 2022. április 30-ig bedobott szavazólapok kitöltésével lehet javaslatot tenni az új lakók nevére. A névjavaslatok közül Facebook-szavazás segítségével fogják kiválasztani a nyerteseket, hogy ezt követően egy külön esemény keretében ünnepelhessék meg névadásukat.

Kapcsolódó
Kutyák követték el a Bükkben a farkasoknak tulajdonított támadásokat
A megalapozatlan véleményalkotás, és annak terjesztése nem a valós helyzetet mutatja, közölte a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik