Mozaik

Kilövik a Mátrában a falvakba tévedt vadakat

pixabay
pixabay
A szarvasok falvakba húzódásának a szürke farkas lehet az oka.

A Mátra környékén egyre gyakoribb az erdei vadak, főleg szarvasok megjelenése a belterületeken, ahol károkat is okoznak. A rendőrség több helyen a lakott területen történő kilövésükre adott engedélyt, írta meg a heol.hu.

Nemrég Vécs polgármestere fordult kérelemmel a gyöngyösi rendőrkapitánysághoz, hogy február 15-ig a község lakott területének meghatározott részein a helyi Aszó Völgye Vadásztársaság hivatásos vadásza naponta 19 és 21 óra között kilőhesse a betévedt vadakat. Az engedélyt meg is kapta.

Kapcsolódó

A belterületi kilövésnél fontos, hogy figyelembe kell venni a lakosságot, és ennek megfelelően kell megválasztani lőirányt, az elhelyezkedési helyet, illetve a helybelieket értesíteni kell. A kilövésnél alapszabály a biztonság – a vad elejtésénél a legalapvetőbb szabály, hogy lássa, felismerje az ember azt, amire a lövést leadja.

A belterületi kilövésnél fokozott körültekintés szükséges. Ilyenkor kiértesítik a lakosságot hangosbemondón és levélben, hogy felkészülhessenek az eseményre, például a hangos fegyverdörrenésre, s a megjelölt időben lehetőleg ne tartózkodjanak az érintett területen. 

Éppen ezért a településen a jegyzővel és a polgármesterrel együtt meghatározták azokat a helyeket, ahol az esti órákban szarvasok jelennek meg. A vadőr a rendőrségtől felhatalmazást kapott arra, hogy az engedélyezett időben ezeken a helyeken tartózkodjon, és amennyiben ott szarvast lát, akkor azt kilőheti, ha az elejtés körülményei a vadászat szabályainak megfelelnek.

Kapcsolódó
Lelőtték a Miskolc belvárosában sétáló szarvast
Az állattal a Szentpéteri kapui temetőben és a Kis-Hunyad utcán is találkoztak a járókelők.

Sirokban január 26-tól indult újra a belterületi kártékony vadak riasztása és állományuk esetleges apasztása a rendőrség és az Egererdő Zrt. engedélyével. Az elmúlt évekhez hasonlóan most is jelentős károkat okoznak a vadon élő állatok, Sirok-Kútvölgyben legutóbb például teljesen lekérgezték a négy éve telepített császárfákat.

A tíz évvel ezelőtti állapothoz képest Abasáron is megugrott a belterületi vadkár.

Egy éve két szarvasbika gyakorlatilag „beköltözött” a településre. A belső patakok mentén jártak, és akkora kárt okoztak díszfákban, termésben, amely tarthatatlan volt. Majdnem egy évig volt a lakóterületen kilövési engedélyünk. A vadak alkalmazkodtak a helyben lakókhoz, az óvodás gyerekekkel is meg lehetett nézni őket. Az egyik végül belegabalyodott egy belterületi kert drótjába, és olyan fokú sérüléseket szenvedett, hogy ott kellett kilőni, a másik fényes nappal ütközött egy személyautóval, és kimúlt. Most is van belterületi vadkár, de inkább az őzek a ludasok ebben

– fogalmazott Kazsu Attila polgármester.

Kapcsolódó
Lelőttek egy sakált Komáromban
Az eset azért is rendkívüli, mert az állat messzire elkerüli az embert és a lakott területeket.

Babus Gábor gyöngyös­tarjáni hivatásos vadász szerint azért húzódnak le a falvak közelébe a szarvasok, mert a Mátrában megjelent a szürke farkas. 

A farkas nem követi az ember közelébe merészkedő szarvast, s utóbbi itt biztonságban érzi magát, de a szokása megváltozott a ragadozó miatt. Soknak tűnik a szarvas most a falvak környékén, viszont az erdőben, az élőhelyén jóval kevesebb van belőlük. Új helyzet számukra a ragadozó jelenléte, amíg meg nem szokják, felborul a rend

– emelte ki Babus Gábor.

Kapcsolódó
Meg kell tanulni együtt élni a farkasokkal
Ahol emberek és nagyragadozók osztoznak egy adott területen, ott szinte mindig konfliktusok alakulnak ki.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik