Mozaik

Életjelt adott a börzsönyi farkas

Magyarországon jelenleg a becslések szerint alig több mint két tucat farkas él: a Nyugat-Bükk hegyeiben megközelítőleg húsz példányt, a Mátrában mintegy tíz példányt figyeltek meg a szakemberek.

Mellettük a Börzsönyben bizonyítottan immár évek óta kóborol egy magányos egyed. Legutóbb februárban készült róla videó, a közelmúltban pedig ismét megmutatta magát.

A farkast a napokban sikerült megörökíteni egy kihelyezett kameracsapdával, a felvételt a Börzsönyi Természetvédők Facebook-oldalán tettek közzé.

Bedő Péter, a Börzsöny Alapítvány nagyragadozó-kutatója a poszthoz annyit fűzött hozzá, az állat láthatóan jól érzi magát, bár még mindig egyedül van.

A szakember korábban arról beszélt, a farkasok nagyon rejtőzködő állatok, ritkán kerülnek szem elé ott is, ahol több van belőlük. Az emberre gyakorlatilag semmilyen veszélyt nem jelentenek, másképp fogalmazva még a fák is jóval veszélyesebbek az erdőben a farkasoknál.

Érdekesség, hogy nemrég szintén a Börzsönyben egy hiúz is belefutott a kameracsapdába, az erről készült felvételt alább tudod megtekinteni:

Kapcsolódó
Újra felbukkant a börzsönyi hiúz
Kameracsapdás videó készült róla.
Olvasói sztorik