Mozaik

200 farkast lőhetnek ki Svédországban

Pixabay
Pixabay

A svéd kormányt bejelentette, hogy a farkasállományuknak több mint a felét kilőné. Ezzel a jelenlegi mintegy 400 fős állomány 170 egyedre csökkenne. Határozatuk sértheti az EU biológiai sokféleségről szóló törvényét, írja a Guardian.

Döntésük a farkasok és emberek közötti incidensek miatt született.

Úgy látjuk, hogy a farkasállomány évről évre növekszik, így leölésekkel érnék el a parlament által kitűzött célszámot. Az incidensek száma nő, egyre kevésbé tudják ezt az emberek elfogadni

– nyilatkozta Anna-Caren Sätherberg, a svéd vidékfejlesztési miniszter.

Kapcsolódó
Farkasoktól félnek az állattartók Hevesben
Sok a széttépett állattetem a környéken, de nem mindig a farkasok a felelősek.

Korábban úgy becsülték, hogy a populáció száma nem csökkenhet 300 egyed alá, melyet rendszeresen országon kívülről érkező egyedekkel kellene erősíteni, hogy életképes maradjon és elkerüljék a beltenyészetet.

A svéd parlament többsége amellett van, hogy a farkaspopulációt 170 egyedre csökkentsék, ami az EU által előírt 170 és 270 közötti tartomány legalján van.

Sätherberg nem árulta el, hogy szerinte mekkora legyen a farkaspopuláció, de hozzátette, hogy bár Svédországnak teljesítenie kell a veszélyeztetett fajok védelmével kapcsolatos uniós kötelezettségeit, támogatja azokat az embereket is, „akik ott élnek, ahol a farkasok vannak és szoronganak emiatt, illetve azokat, akik állatállományuk miatt érintettek”.

Természetvédő csoportok szerint a 300 fős populáció a minimum, és azzal érvelnek, hogy Svédország élőhelye könnyen eltarthatna egy 1000 fős populációt is. Azzal vádolják a kormányt, hogy meghajol az ország erőteljes vadászlobbija előtt, amely azzal érvel, hogy a farkasok jávorszarvasra vadásznak és veszélyt jelentenek a vadászkutyákra.

Benny Gäfwert, a WWF ragadozókkal foglalkozó szakértője elmondta, hogy a szervezet ellenzi a nagyszabású állományritkítást, és a parlament által kimondott 170 fős egyedszám „nem alapul semmilyen tudományos tényen”.

Előre nem látható dolgok történhetnek a vadon élő populációkban, és a 170-es szint túl alacsony. Problémák van a farkasok genetikájával kapcsolatban, és minél kisebb a farkaspopuláció, annál nagyobb a genetikai állapot ingadozásainak hatása

– mondta.

Kapcsolódó
Inváziószerűen elszaporodott a nádi farkas Magyarországon
Húsz éve még csak 38 példányt ejtettek el, idén már 11 ezernél is többet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik