Mozaik

Egyre népszerűbbek és gyakoribbak a szedd magad akciók

Pixabay.com
Pixabay.com
Az okok között minden bizonnyal szerepel, hogy egyre drágább a gyümölcs.

A Központi Statisztikai Hivatal nemrégiben közzétett adatai szerint júliusban több mint 15 százalékkal volt magasabb a zöldség és a gyümölcs fogyasztói ára, mint egy évvel korábban. Talán ennek is köszönhető az a tendencia, hogy a fogyasztók más alternatívát találnak az áruházlánci gyümölcsbeszerzésen kívül. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a ,,szedd magad” akciók, írta meg az infostart.hu.

Kapcsolódó
Magyarországon terem a világ egyik legfinomabb szilvája
A gyümölcsnek mintegy kétezer fajtája ismeretes világszerte, ebből is az egyik legfinomabb a szatmári szilva.

Legnépszerűbb a sárgabarack és az alma, de sokan szedik a meggyet, az őszibarackot és az epret is, mert az így beszerzett gyümölcs sokkal olcsóbb, mint a kereskedelmi ár, derült ki egy, az Agroinform által végzett felmérésből.

A ,,szedd magad” akcióban részt vevő termelők száma is növekszik, aminek több oka van.

Egyrészt nagyon nehéz most munkaerőt találni a betakarítási munkálatokra a kertészetekben, és erre egy ,,viszonylag jó alternatíva”, ha megnyitják a termelők a kertet, és bizonyos felügyeletet biztosítva, koordináció mellett beengedik a kertbe szedni a fogyasztókat. Másrészt ezzel jó esetben magasabb áron tudják eladni a terményt, mintha a felvásárlóknak értékesítenék.

Harmadrészt ez a munkaerőhiányra is megoldást nyújthat, bár a szakértők szerint ez sem egy könnyű megoldás, komoly szervezést és odafigyelést igényel a termelők részéről.

A ,,szedd magad” akciók mindenesetre tovább dübörögnek, a most aktuális szilva kilóját várhatóan 5-600 forint közötti áron lehet majd szedni.

Kapcsolódó
Licsi, mangó, maracuja: ritkán fogyasztott vitaminbombák
Ma már nem csak a megszokott, ismert gyümölcsök közül válogathatunk a boltok polcain.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik