Mozaik

Kipusztulhatott Kínában a dugong, a nagytestű tengeri emlős

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
1988 óta a legszigorúbb törvényi védelem vonatkozik az akár 3-4 méteresre is megnövő állatra az országban.

Kipusztulhatott a kínai vizekben a dugong, ottani létezésére ugyanis 2008 óta nincs bizonyíték – közölte egy frissen publikált kutatás alapján az MTI.

Kapcsolódó
Zöld lista született a fajmegőrzés kezdeményezéseiről
A felmért állatokat, növényeket és gombákat kilenc kategóriákba sorolják a teljesen talpra állattól a vadon kihaltig.

E szelíd tengeritehénféle lehet az első nagytestű tengeri emlős, amely eltűnt a kínai partok menti vizekből – állapította meg a Londoni Zoológiai Társaság és a Kínai Tudományos Akadémia közös kutatása.

A dugongpopuláció az 1970-es években indult gyors hanyatlásnak a térségben a halászat, a sűrű hajóforgalom és természetes élőhelyének az ember által okozott szűkülése miatt – emlékeztetnek a kutatók.

A globálisan is veszélyeztettnek számító faj annak ellenére halt ki a kínai tengerekből, hogy 1988 óta a legszigorúbb törvényi védelem vonatkozik rá az országban.

Bár Kínában történnek erőfeszítések a dugong ember által gyors tempóban lerombolt természetes élőhelyeinek helyreállítására, ez időigényes folyamat, és könnyen meglehet, hogy a fajnak már nincs elég ideje kivárni, hogy ez megtörténjen – írják a kutatók.

A dugong kínai vizekből való feltételezett kihalását “pusztító veszteségnek” és “intő jelnek” nevezte Samuel Turvey, a Londoni Zoológiai Társaság professzora, a kutatás társszerzője.

Egy nemzetközi tudóscsoport 66 halászközösséget faggatott ki négy kínai tartományban a Dél-kínai-tenger mentén, és a kapott válaszok alapján jutott arra a következtetésre, hogy a kínai parti vizekben már nem élnek tengeri tehenek.

Az eredmények fényében a kutatók azt javasolják, hogy az egész – Kelet-Afrikától Vanuatuig terjedő – térségben vizsgálják felül a dugong természetvédelmi besorolását. A Természetvédelmi Világszövetség vöröslistáján “sebezhetőként” szerepel a barátságos tengeri emlős.

A tengeri fűvel táplálkozó, lomha mozgású, 3-4 méteresre is megnövő dugong közeli rokona a jobban ismert tengeritehénfélének, a manátusznak, más néven lamantinnak. (MTI)

Kapcsolódó
Olvasói sztorik