Mozaik

25 éves a fogságban élő kétfejű teknős

Fabrice COFFRINI / AFP
Fabrice COFFRINI / AFP
Janus a Genfi Természettudományi Múzeumban kelt ki egy tojásból 1997. szeptember 3-án.

Huszonöt éves lett vasárnap Janus, a Genfi Természettudományi Múzeumban élő kétfejű teknős – írta a Reuters.

Kapcsolódó
Emberre is veszélyes teknőst fogtak ki a Balatonból
A horgász hirtelen azt sem tudta, milyen állatot tart a kezében.

A kétarcú római istenségről elnevezett állatot a kerek születésnap alkalmából egy fogkefével mosták le gondozói. A svájci múzeumban Janust minden nap zöld teában megfürdetik, rendszeresen megmasszírozzák, speciális étrenddel kényeztetik és UV-fénnyel sugározzák be – valószínűleg ennek is köszönheti a megélt szép életkort.

A tenyérnyi torzszülött születése óta a genfi intézmény kabalaállata.

A gondozók szerint a hüllő valóban “Janus-arcú”: két fejének (agyának) önálló személyisége van, a jobboldali dominánsabb, míg a másik engedékenyebb.

Ha a teknős két énje nem tud kiegyezni egymással és az ellentétes irányú mozgás következtében például a hátára dől, a gondozók helyezik vissza a hasára, mivel önerejéből csak nehezen képes erre.  A szakemberek szerint a természetben valószínűleg régen elpusztult volna a ritka állat.

A fogságban a hüllő mindkét fejét rendszeres időközönként vazelinnel kell kezelni, nehogy összedörzsölve fájjon. A kis teknős két éve már túlélt egy hólyagkőműtétet is, ezzel együtt a svájci gondozók szerint Janus a valaha élt legidősebb, fogságban tartott kétfejű teknős.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik