Életmód

Rovarevésre biztatják az európai lakosokat

youtube.com
youtube.com
Az Európai Bizottság három rovarfajtát hagyott jóvá újfajta élelmiszerként: a házi tücsköt, a sárga lisztkukacot és a keleti vándorsáskát.

Néhány nappal ezelőtt az Európai Bizottság a Twitteren egy bejegyzésében tette közzé azt a véleményt, hogy az európaiaknak is be kellene illeszteni az étrendjükbe a rovarokat, írja a Kisalföld.

Az Európai Unió három rovarfajtát hagyott jóvá újfajta élelmiszerként: a házi tücsköt, a sárga lisztkukacot és a keleti vándorsáskát.

Kapcsolódó
Új szuperélelmiszer Afrikából: a tevetej
Sajtok, jégkrémek és levesek is készülhetnek belőle.

Ezek a Bizottság szerint biztonságosan fogyaszthatók, táplálók és egészségesek, illetve zsírban, fehérjében, vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerforrást jelentenek. További előnyük, hogy fogyasztásuk megkönnyítheti az egészséges és fenntartható étrendre való áttérést, és a környezetvédelem szempontjából is sokkal kedvezőbb lenne ezen élelmiszerek fogyasztása.

Te döntöd el, hogy megeszed-e vagy sem! A rovarok alternatív fehérjeforrásként való felhasználása nem új keletű, és a világ számos részén rendszeresen esznek rovarokat. Próbáljuk meg?

– áll a bizottság utolsó tweetjében.

Az ötlet egyébként nem ördögtől való. A rovarokon és a bogarakon alapuló étrendet, az úgynevezett entoveganizmust rengeteg ember követi, a világ egyéb területein nem szokatlan a fogyasztásuk, a Föld egyes részein régi hagyománya van a különböző rovarok, bogarak étkezési célú felhasználásának. A nyugati világban azonban csak nemrég kezdett el hódítani egy új trend.

A rovarevés kifejezetten egészséges, állítják hívei. Több tanulmány is alátámasztja, hogy a tücsköknek kifejezetten magas a fehérje-, alacsony a zsírtartalmuk és értékes Omega3 zsírsavakat is tartalmaznak.

Unsplash.com

A legfontosabb érv azonban amellett, hogy a húst bogarakra cseréljük, a környezet védelme, hiszen a rovarok tenyésztéséhez sokkal kevesebb erőforrást kell felhasználni, mint a szarvasmarha, sertés vagy szárnyasok tenyésztése esetén. A rovarok szinte semennyi vizet nem fogyasztanak, elhanyagolható mennyiségű metánt termelnek, felnevelésük („felhizlalásuk”) csupán néhány hétig tart, és nagy területigényük sincs.

Ehető rovarokat főleg Ázsiában és Dél-Amerikában tenyésztenek. Ezekben az országokban számtalan ínyencség készül, kapható. Azoknak például, akik még csak ismerkednek a rovarevéssel, egy különleges összeállítás a tízféle ízesítésű tücsökcsipsz csupán 55 dollárért.

Európában hódít a lisztkukac is, melyet szintén rágcsálnivalónak kínálnak különböző ízekben, és természetesen müzliszeletek és fehérjeporok is elérhetőek rovarokból.

Kapcsolódó
50 élelmiszer, amivel megmenthető a Föld
Nincs köztük állati eredetű.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik