Mozaik

Új szuperélelmiszer Afrikából: a tevetej

Sajtok, jégkrémek és levesek is készülhetnek belőle.
Korábban a témában:

A majomkenyérfától a tamarinduszig vagy a szárított hibiszkuszig Afrika több, tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag szuperélelmiszerrel látja el a világot. A tevetej lehet a következő, írja a szuperfarm.hu.

A tejsavó több, mint aminek látszik - Te mit tudsz róla?
Tudtátok, hogy a tej egyik legértékesebb része?

Tevetejből készült kapucsínó az új ital, ami az éghajlatváltozás következményeivel küszködő kenyai, főként az afrikai ország északkeleti részén élő tejkereskedőket támogatni hivatott projekt része. A tevetej vasban, B- és C-vitaminban gazdag, alacsony zsírtartalmú habos tej, véd a cukorbetegség és az allergiák ellen, de még afrodiziákumnak is használják.

Több mint 12,2 millió tevével Kelet-Afrikában él a világ egyik legnagyobb tevepopulációja.

A tevetej különösen azokban a nagyon meleg és száraz térségekben értékes tápanyag, ahol az éghajlatváltozás megtizedelte az élelmiszerláncot. Gyerektejtől a csokoládéig, pizzákig, világszerte különféle élelmiszeripari termékek készülnek belőle.

Míg Mauritániában, Csádban vagy Egyiptomban kifejezetten sikeresek a tejimportot részben helyettesítő, tevetejjel foglalkozó vállalkozások, addig például Kelet-Afrikában mindez nagyon kezdetleges szinten tart, alig használják ki a benne rejlő lehetőségeket.

Pedig a tevetej az egészségtudatos fogyasztók új szuperélelmiszere lehetne.

Helyi vállalkozók szűk csoportja felismerte a „fehér aranynak” is nevezett tevetej potenciálját, és igyekeznek a sivatagi állat termékeit eljuttatni Kelet-Afrika és a világ nagyvárosaiba. A tej felhasználási módját is megváltoztatták: eddig füstölték és főzték, most már pasztörizálják és porrá is alakítják. A Nairobiban tavaly nyílt Nuug startup az ország déli és központi falvaiból származó tevetermékeket dolgoz fel, a tej mellett különböző ízesítésű joghurtokat kínál.

A kenyai kormány a tevepopuláció számának növeléséért sivatagos és félsivatagos területek tenyésztőinek adományozott állatokat.

Szomáliában, ahol a világon a legtöbb teve él,  szintén kezdik felismerni a lehetőségeket. A korábbi nomád állattenyésztő, Mohamed Jimale által alapított svédországi székhelyű Agrikaab startup a szárazság és a vízhiány következményeivel küszködve igyekszik javítani a szomáliai mezőgazdaság helyzetén. Tevéket és tevetermékeket értékesítenek, és hogy vonzóbbá tegyék tevékenységüket, a kriptovalutás fizetést is elfogadják.

Jimale tevetejalapú sajtokban, jégkrémekben és levesekben is gondolkozik, a Nung-alapító Bashir Warsame pedig kozmetikumokat is készítene a „fehér aranyból.”

A lehető legkreatívabban kell bánni a bőségesen rendelkezésre álló alapanyaggal

– nyilatkozta Warsame.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Így is lehet harcolni az élelmiszerpazarlás ellen
Értékeljük a zöldségek és gyümölcsök sokszínűségét, tiszteljük és ne ítélkezzünk az ételünkről.

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.