Mozaik

Új szuperélelmiszer Afrikából: a tevetej

Sajtok, jégkrémek és levesek is készülhetnek belőle.

A majomkenyérfától a tamarinduszig vagy a szárított hibiszkuszig Afrika több, tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag szuperélelmiszerrel látja el a világot. A tevetej lehet a következő, írja a szuperfarm.hu.

A tejsavó több, mint aminek látszik - Te mit tudsz róla?
Tudtátok, hogy a tej egyik legértékesebb része?

Tevetejből készült kapucsínó az új ital, ami az éghajlatváltozás következményeivel küszködő kenyai, főként az afrikai ország északkeleti részén élő tejkereskedőket támogatni hivatott projekt része. A tevetej vasban, B- és C-vitaminban gazdag, alacsony zsírtartalmú habos tej, véd a cukorbetegség és az allergiák ellen, de még afrodiziákumnak is használják.

Több mint 12,2 millió tevével Kelet-Afrikában él a világ egyik legnagyobb tevepopulációja.

A tevetej különösen azokban a nagyon meleg és száraz térségekben értékes tápanyag, ahol az éghajlatváltozás megtizedelte az élelmiszerláncot. Gyerektejtől a csokoládéig, pizzákig, világszerte különféle élelmiszeripari termékek készülnek belőle.

Míg Mauritániában, Csádban vagy Egyiptomban kifejezetten sikeresek a tejimportot részben helyettesítő, tevetejjel foglalkozó vállalkozások, addig például Kelet-Afrikában mindez nagyon kezdetleges szinten tart, alig használják ki a benne rejlő lehetőségeket.

Pedig a tevetej az egészségtudatos fogyasztók új szuperélelmiszere lehetne.

Helyi vállalkozók szűk csoportja felismerte a „fehér aranynak” is nevezett tevetej potenciálját, és igyekeznek a sivatagi állat termékeit eljuttatni Kelet-Afrika és a világ nagyvárosaiba. A tej felhasználási módját is megváltoztatták: eddig füstölték és főzték, most már pasztörizálják és porrá is alakítják. A Nairobiban tavaly nyílt Nuug startup az ország déli és központi falvaiból származó tevetermékeket dolgoz fel, a tej mellett különböző ízesítésű joghurtokat kínál.

A kenyai kormány a tevepopuláció számának növeléséért sivatagos és félsivatagos területek tenyésztőinek adományozott állatokat.

Szomáliában, ahol a világon a legtöbb teve él,  szintén kezdik felismerni a lehetőségeket. A korábbi nomád állattenyésztő, Mohamed Jimale által alapított svédországi székhelyű Agrikaab startup a szárazság és a vízhiány következményeivel küszködve igyekszik javítani a szomáliai mezőgazdaság helyzetén. Tevéket és tevetermékeket értékesítenek, és hogy vonzóbbá tegyék tevékenységüket, a kriptovalutás fizetést is elfogadják.

Jimale tevetejalapú sajtokban, jégkrémekben és levesekben is gondolkozik, a Nung-alapító Bashir Warsame pedig kozmetikumokat is készítene a „fehér aranyból.”

A lehető legkreatívabban kell bánni a bőségesen rendelkezésre álló alapanyaggal

– nyilatkozta Warsame.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Így is lehet harcolni az élelmiszerpazarlás ellen
Értékeljük a zöldségek és gyümölcsök sokszínűségét, tiszteljük és ne ítélkezzünk az ételünkről.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik