Mozaik

Szívközpont épül Miskolcon

Hat szint, 15 ezer négyzetméter, 176 kórházi ágy, 10 műtő. Ezek a legfontosabb jellemzői a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházban épülő kardiovaszkuláris centrumnak – közölték a kórház honlapján.

Egy jelenleg használaton kívüli épület helyén épül a tervek szerint a nettó 15.240 négyzetméteres, komplex szívérrendszeri fekvő-, járóbetegellátó központ, amelyben a kórházból jelenleg hiányzó szívsebészeti háttér megteremtése mellett, valamennyi cardiovascularis betegellátással kapcsolatos specialitás (kardiológia, angiológia, érsebészet, invazív radiológia, szív- és érrendszeri rehabilitáció) integrálásával hozzák létre a Miskolci Szívérrendszeri Központot.

Kapcsolódó
376 denevért mentettek ki a kórház kazánházából Edelényben
Az állatok egyik része Jósvafőre, többségük pedig az Esztramosra, egy bányatáróba került.

A központ alkalmas lesz az egész észak-magyarországi és észak-alföldi régió öt-hat megyéjének és az ehhez tartozó 2.7 millió fős lakosság igényeinek kielégítésére. A tervezés során már a COVID-19 pandémia miatt megváltozott igények és újonnan megjelenő kockázati tényezők is figyelembe vételre kerültek.

A fejlesztés építési kivitelezési munkálatainak prognosztizált költségvetése a 2022-2023. évre tervezett árszinten bruttó 29,89 milliárd forint. További 7-8 milliárd forint egyéb költséget jelent a gép-műszerek, bútorok, informatikai eszközök és szakmai képzések költségei.

Az építési engedélyezési tervdokumentáció elkészült, a hatósági építési engedélyt az intézmény megkapta.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik