Mozaik

Csodálatos lila szőnyeg borítja a nyáron leégett pusztát

Balla Tihamér/KMNPI
Balla Tihamér/KMNPI
Végtelenül gyönyörű most a táj.

Az őszi esők hatására gyönyörű, lila színbe öltöztek a Csanádi puszták. A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó területen nagy tömegben nyílik a magyar sóvirág és az őszi csillagvirág, írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának weboldala.

Az alföldi puszta soha nem egyhangú vagy unalmas. Színváltozásainak különös dinamikája van, ami mindig érdekessé teszi. Tavasszal, ha kedvező az időjárás és szépen sarjad a fű, egyértelműen a zöld szín uralja a tájat. A sárga szín dominál, mikor nyáron kisülnek a gyepek, a nyár végi, kora őszi esők hatására tömegesen megjelenő sóvirág és csillagvirág pedig hullámzó, lila tengerré változtatja a rónaságot.

Kapcsolódó
Ennyi kornistárnicsot még nem láttak a Dráva mentén
Ez a lila színű, térdmagasságig megnövő vadvirágunk nyár közepétől ősz közepéig virágzik, 2018-ban az Év vadvirágának választották.

A nyár végén a Csanádi pusztákra is megérkezett az eső, így a magyar (sziki) sóvirág is intenzív virágzásba kezdett.

A legsűrűbb állományai a régi folyómedrek, erek mentén találhatók. A Montág-pusztai megfigyelőtoronyból például bámulatos látvány tárul az arra járók szeme elé. Olyan, mintha egy hullámzó, lila virágfolyam borítaná a pusztát.

A Montág-pusztán még különlegessé teszi a látványt az, hogy a nyári tűzesetek után fekete foltok tarkítják a tájat, s gyakorlatilag a sóvirág az egyetlen, amely a tűz után hamar ki tudott sarjadni

– áll a közleményben.

Balla Tihamér/KMNPI

Egy másik, szintén lila színű virág, a védett őszi csillagvirág is mostanában virágzik. Ez a növény alacsonyabb és a virágzata is kisebb, mint a sóvirágé. A jácintfélékhez tartozó növény 5-15 cm magas, a Dél-Tiszántúlon az ürmös szikes pusztákon fordul elő, néhol igen nagy tömegben. A virágzata augusztus végétől nyílik a keskeny, szálas leveleinek megjelenése előtt.

A Csanádi pusztákon több területen vannak jelentős állományai, illetve nagyobb mennyiségben megtalálható a Maros-ártér közelében is.

Kapcsolódó
Hihetetlen mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaz a kövér porcsin
És még sok fontos vitamint és egyéb tápanyagot is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik