Mozaik

Rekordszaporulat a viperaközpontban: több mint 500 kígyó született

rakosivipera.hu
rakosivipera.hu

A Rákosivipera-védelmi Központban a szabadtéri terráriumok építését tavasszal fejezték be és a duplájára nőtt „férőhelyeknek” köszönhetően még több ivarérett rákosi viperát tudtak párba állítani, áll az intézmény honlapján megjelent közleményében.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az április közepén megfigyelt párzások után, átlagosan 113 napos vemhességet követően, augusztus első három hetében 40 nőstény összesen 542 utódot (257 hím és 285 nőstény) hozott a világra. Az idei szaporulattal együtt – a faj megőrzése céljából 2004-ben életre hívott program indulása óta – eddig összesen 4368 kígyó született a Központban.

Az újszülött kígyókról idén is elkészültek az egyedi azonosításukat szolgáló képek, valamint testtömegük és testhosszuk is bekerült az adatbázisba.

Az idén született kisviperák átlagos súlya 2,5 g, testhossza 14,3 cm volt.

Az átlagos alomméret 14 kis vipera volt, ami a korábbi évek átlag 10 utódos szaporulatát jelentősen felülmúlta. Három nőstény is 19 utóddal gyarapította a Központ rákosi vipera állományát.

Külön érdekesség, hogy mindhárman először szaporodtak és az összesen 14, tenyésztésbe most először bevont, 4-5 éves nőstény ezt az értéket is meghaladóan, átlagosan 15 viperát fialt. Ez az eredmény jó megerősítése annak, hogy a terráriumok felújítása és az új terráriumok kialakítása, valamint a bőséges táplálékkínálat valóban a tartási körülmények javulását eredményezték.

Magyarországon a rákosi vipera 1974 óta védett, 1988 óta fokozottan védett, 1992-től pedig természetvédelmi szempontból a legvédettebb kategóriába tartozik: természetvédelmi értéke egymillió forint. A magyar gerinces fauna egyik legveszélyeztetettebb faja.

Kapcsolódó
Ha Magyarországon nem tudják megvédeni, ez a faj kihal a Földről
A veszélyeztetett fajt visszatelepítik a szakemberek a Hanságba.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik