Mozaik

100 vagonból áll a világ leghosszabb vonata

Fabrice Coffrini/AFP
Fabrice Coffrini/AFP
A rekordkísérlettel a szervezők a vasutat kívánták népszerűsíteni, és arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a vasútnak nemcsak jelene, hanem jövője is van.

Svájc vasútjának 175. születésnapján új rekord született: sínre állították a világ leghosszabb személyvonatát.  A 100 vagonból álló, közel két kilométer hosszú szerelvény a graubündeni Albula-völgyön haladt át és összesen hét mozdonyvezető irányította, írja a hirado.hu.

A vonat útja az 1800 méter magasan fekvő Predától az 1000 méteren lévő Alvanováig tartott. Áthaladt a világ legmagasabban fekvő viaduktja felett, érintett huszonkét alagutat és tucatnyi hidat. Biztonsági okokból csak 35 kilométer per órás sebességgel haladt végig a kanyargós hegyi útvonalon, amit így kevesebb, mint egy óra alatt tett meg.

A különleges eseményt műholdas kamerarendszerrel, valamint a mozdonyfülkében kamerákkal is felvették.

Ez mindenképpen nagyon fontos nap. A vasúttal lehetőségünk nyílik megnézni a magával ragadó természeti adottságainkat és a mérnökeink által tervezett építményeket egyaránt

– nyilatkozta Mario Cavigelli, a helyi kormányzótanács tagja.

Svájcban nagy népszerűségnek örvend a vasút, de a koronavírus-járvány miatt harmadával csökkent az utasforgalom. A rekordkísérlettel a szervezők a vasutat kívánták népszerűsíteni, és arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a vasútnak nemcsak jelene, hanem jövője is van. Valószínűleg elérték a céljukat, hiszen a rekordkísérletet több ezren követték figyelemmel, Bergünben külön fesztivállal is készültek. A vasút szerelmesei még egy maketten is megcsodálhatták a 3 ezer tonnás szerelvényt.

A vonat várhatóan bekerül a Guinnes Rekordok könyvébe is.

Kapcsolódó
A Szaharán át vezet a világ leghosszabb vonata
1963 óta szállítja a vonat a vasércet és a bátor utasokat 704 kilométer hosszan, át a sivatagon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik