Mozaik

Műanyagfaló robothal segíthet az óceánok tisztításában

Surrey University
Surrey University
Egy brit férfi fejéből pattant ki az ötlet.

Különleges robothalat épített egy brit fiatalember – olvastuk a Surrey Egyetem oldalán.

A tudósok régóta dolgoznak azon, hogy megtisztítsák a tengereket a műanyag szeméttől. Eleanor Mackintosh, a brit Surrey Egyetem hallgatója egy 50 centiméteres robothalat készített, ami képes akár a 2 milliméteres mikroműanyagot is felszippantani.

Youtube / The Natural Robotics Contest 2022

A találékony egyetemista egy versenyre készítette el a szerkezetet. A robotépítő versenyre az erdővédő medverobotoktól egészen a rák által ihletett űrjárókig érkeztek ötletek.

Mackintosh szerkezetét egy nemzetközi zsűri választotta ki, a 2022 nyarán kiírt versenyen bárki részt vehetett, akinek ötlete volt egy bio-ihletésű robotra. A győztes alkotásból a mérnönök a jövőben működő prototípust készítenek.A lazac méretű szerkezet úszni a farokúszójával képes, a kopoltyúin keresztül szűri meg a vizet, így halássza ki a benne lévő műanyagokat a tengerből.

Surrey University

A Robo-fish képes éjszaka is dolgozni, hiszen a környezetét meg tudja világítani. A prototípus egyelőre csak egy vezetékes távirányító segítségével képes mozogni, de a szakemberek a jövőben tervezik egy távirányító nélküli változat megépítését is.

Kapcsolódó
Búvárrobotot fejlesztenek Miskolcon
Nagyjából 90 kilogrammos, ellipszis alakú, tud döntéseket hozni és alkalmas nyersanyagok, fémek kutatására, és földalatti bányák feltérképezésére is, mindezt víz alatti környezetben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik