Mozaik

Száguldó tűzgömb húzott el Balatonszemes felett

Javában tart az őszi meteorszezon.

A szép, hosszú november éjszakák – amennyiben az időjárás lehetővé teszi – sok fényes meteort adhatnak, írta a National Geographic Magyarország.

Mindezt bizonyítja, hogy a Tauridák meteorraj már több látványos tűzgömböt is produkált hazánk egén az elmúlt éjszakák során. A Időkép cikkében gyönyörű felvételt is láthatunk a fényes, élénk zöld színű, útjukat általában robbanásszerű villanással végző meteorról, melyet Balatonszemesről fotóztak le.

A Tauridák 2022-ben erősebb tevékenységet produkál, a szokásosnál több nagy tűzgömbbel, éjjelente 2-3 igazán nagy fényességű meteorral. Ez annak köszönhető, hogy egy, a Jupiter gravitációja hatására szabályos pályát felvett törmelékcsomó útját keresztezi a Föld.

A november 5-én várható Déli Tauridák maximuma idejére akár 5 nagy tűzgömb is lehet egy éjjelen. Mivel ezek a meteorok lélegzetelállító szépségűek és rendkívül fényesek, még az igencsak hízó Hold mellett is látványosak lehetnek.

A tipikus Taurida tűzgömb közepesen lassú, és egy vagy akár két nagy fényességű, élénk zöld, robbanásszerű villanással fejezi be útját, gyakran látható utána megmaradó füstnyom.

November 6-tól már a Leonidák gyors meteorjai is megjelenhetnek, ezeket az éjszaka második felében láthatjuk, s még pár héten át hullhat szintén gyors Orionida meteor is.

Kapcsolódó
Tűzgömbökkel indul az őszi meteorszezon
A korán kelők az őszi állatövi fényben is gyönyörködhetnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik