Mozaik

Tűzgömbökkel indul az őszi meteorszezon

A korán kelők az őszi állatövi fényben is gyönyörködhetnek.

Holdsarlóval indul, teliholddal búcsúzik az október első fele, de tartogat még számos égi meglepetést az elkövetkezendő pár hét. Hajnalonként, ha sikerül korán felkelnünk, az őszi állatövi fényben gyönyörködhetünk, de megcsodálhatunk pár égi együttállást is.

Lefotózta a meteorrajt és az égen száguldó tűzgömböt
Legyen Napfolt, villám vagy éppen halojelenség, mindig pazar felvételeket készít.

A National Geographic segítségével mi is összegyűjtöttük, mire lesz érdemes az elkövetkezendő időszakban figyelni, ha az eget kémleljük.

  • Holdsarló október 1-jén este

A délnyugati ég alján a 12 százalékos megvilágítású holdsarlót már alkonyatkor, viszonylag korán megláthatjuk, alacsonyan lesz a horizont felett, a nagyobb fázis miatt azonban hamar szembetűnik. Napnyugta után a még világos, színes délnyugati égbolton különösen megkapó látványt nyújt majd.

  • Hold – Jupiter együttállás október 3-án

Alig több mint két fokra áll majd egymástól a 30 százalékos megvilágítású Hold és a fényes óriásbolygó, a Jupiter. A páros a keleti határunknál 21:10-kor, Budapesten 21:24-kor, nyugaton pedig 21:35-kor nyugszik.

  • Hold – Szaturnusz együttállás október 5-én

A Hold ekkor már 50 százalékos megvilágítású lesz, a gyűrűs bolygót felette, kicsivel balra kell keresni. Mivel azonban ősszel a horizont közelében már gyakran párás az ég, a kevésbé fényes Szaturnusz nehezebben kivehető.

  • A Vénuszt is megpillanthatjuk alkonyatkor

A Vénuszt a Naphoz való közelsége miatt rég nem láthattuk, lassanként azonban egyre jobban megmutatja magát az alkonyati látóhatáron. A délnyugati ég alján érdemes keresni. Alig fél órával a Nap után nyugszik, így, a nagy fényessége ellenére is csak a lenyugvása előtti percekben, a horizonthoz igen közel lehet észrevenni.

  • Őszi meteorzápor

Októberben már egyre több meteort látunk, s az őszi időszak „fénypontjai” a Taurida rajcsoport tagjai lehetnek. Ezek a meteorok igen lassúak, kevésbé gyakoriak, mint a nyári, de sok esetben látványosan fényesek lehetnek, nem ritkán az egész eget beragyogó tűzgömbök világítják majd be a tájat.

A Tauridákon túl jelentkezik az éjszaka második felében megfigyelhető Orionidák (amelynek a Halley üstökös a szülő égitestje) és a már kora estétől látható Draconidák raja is. A fényes rajtagok, az egyre erősebb holdfénynél is látványosak lehetnek.

  • Telihold október 13-án

Napnyugta után közel fél órával, már sötétedő égen láthatjuk felbukkanni a keleti látóhatáron. A holdkelte ideje keleti határainknál 18:07, Budapesten 18:19, nyugaton pedig 18:29 lesz.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik