Sokan úgy tartják, hogy a sötétebb sárgája valamilyen szempontból jobb: frissebb vagy ízesebb. Ez azonban nem így van, a szín nem függ sem a frissességtől, sem pedig az ízétől, a tápanyagtartalmától – írja az Agrotrend.
Azt is sokan feltételezik, hogy a sárgájának a színe a tyúk élőhelyétől, származási helyétől függ. Ez féligazság, ugyanis nem annyira a helytől, mint inkább a tartási körülményektől, pontosabban a tápláléktól függ.
Ha a tyúk sok olyan takarmányt eszik, amiben narancssárga pigment található, például kukoricát, akkor a tojássárgája is narancsszínűbb lesz. Ha több búzát eszik, akkor a sárgája is világosabb marad.
Mivel a vásárlók körében közkedveltebb a sötétebb sárgája, többen ezzel ügyeskedni próbálnak, például pirospaprikával kevert takarmányt adnak a tyúkoknak – a mesterséges ételszínezékek használatát már korábban betiltották.