Mozaik

Bajban vannak az állatkertek

Nyíregyházi Állatpark/Facebook
Nyíregyházi Állatpark/Facebook
Speciális a helyzetük.

Nap nap után olvashatunk arról, hogy az emelkedő energiaárak és a magas infláció a gazdaság szinte összes szereplőjét kihívások elé állítják. Vannak azonban különösen érintett ágazatok, ezekhez tartoznak például az állatkertek is. Nagyon nehéz helyzetben vannak, hiszen az áremelkedés minden téren sújtja őket, mégsem mondhatják, hogy akkor ennyi volt, írja a novekedes.hu.

Nincs takarmány

Az egyik nehezítő tényező az állatkertek számára, hogy hiánycikké vált a jó minőségű takarmány, az idei rossz termés következtében. Szénából, kukoricából, de számos zöldségféléből is hiány van. Ezek mellett szükség van tengeri halra is az állatok számára, ezek és a külföldről behozott tápok beszerzése is nagyon költséges lett.

Többszörösére nőttek az energiaszámlák is

Drasztikusan megemelkedtek az energiaszámlák minden állatkert esetében. Egy átlagos 300 millió forintot kitevő állatkerti energiaköltség sok helyen elérheti az 1 milliárd forintot is.

A Nyíregyházi Állatpark a szerencsésebbek közé tartozik, mert a gázszerződést aránylag kedvező feltételek mellett tudta megkötni, az áram közbeszerzése pedig jelenleg is zajlik, ennek ellenére is 7-800 millió forintos energiaköltség növekedéssel lehet számolni egy állatkert esetében

– hangsúlyozta Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója.

Hogy mi várható jövőre, nem lehet tudni. A legtöbb állatkert idén nagyságrendileg 40%-kal emelte az árakat, nem tudni, elég lesz-e mindenhol, vagy újabb emelések jönnek. Nyíregyházán nem terveznek további emelést.

Nyíregyházi Állatpark/Facebook

A helyzet egyáltalán nem könnyű

Az országban számos intézmény küzd a magas energia árakkal, legyen szó akár a színházakról, uszodákról, esetleg szállodákról, ám az állatkertek speciálisan nehéz helyzetben vannak, hiszen ezeket nem lehet csak úgy egyszerűen leállítani. Az állatokat folyamatosan takarmányozni, gondozni kell, és a fűtést sem lehet csak úgy kikapcsolni.

Ha egy elefántnak minimum 18 fokos hőmérsékletre van szüksége, nem lehet 10 fokon tartani, mint ahogy a komodói varánusznak a 35 fokot is biztosítani kell

– fogalmazott a Nyíregyházi Állatpark igazgatója.

Természetesen vannak intézkedések, amiket meg lehet tenni a kiadások csökkentésére, ezeket a parkok igyekeznek is alkalmazni. Nyíregyházán például a téli nyitva tartás is rövidebb lesz.

Hogy mit hoz a következő szezon, még nem tudni, az Állatkertek mindenesetre igyekeznek kitartani, és reménykednek abban, hogy jó lesz a jövő év.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik