Mozaik

Hamarosan hiány lehet a krumpliból a boltokban

pixabay/congerdesign
pixabay/congerdesign
Számítások szerint év végéig tart ki a hazai burgonya.

November 9-én jelentette be a kormány, hogy az eddigiek mellett hatósági áras lesz az étkezési burgonya és a tojás is. A bejelentés alapján ez az étkezési burgonya minden fajtájára és típusára, a brandingelt és nem brandingelt termékekre, illetve a különböző kiszerelésekre egyaránt kiterjed. A hazai burgonyatermés azonban a fogyasztói igényeknek alig a felét képes fedezni, a többit importból kell pótolni – írta meg az agrárszektor.

November 9-én Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy december 31-ig újabb két terméknél vezetik be a hatósági árat,  az étkezési burgonyánál és a friss tojásnál. Az étkezési burgonya minden fajtájára, illetve mindenféle méretű és tartásmódból származó friss tojásra vonatkozik. Ezeknél az élelmiszereknél a kormány a 2022. szeptember 30-án alkalmazott árat rögzíti, és a nagybani piacok kivételével mindenkire ez vonatkozik majd.

Az Országos Burgonya Szövetség és Termék Tanács jelezte, hogy idén a legfrissebb jelentés szerint az országos termésátlag 22,5 tonna volt hektáronként, 10,3%-kal kevesebb, mint 2021-ben. Ez a mennyiség kirívóan kevés, a korábbi években inkább 40 tonnás termésátlag volt jellemző.

Év végéig tart ki a hazai burgonya

Ugyancsak a KSH adatai szerint a magyarok két évvel ezelőtti a burgonyafogyasztása megközelítőleg 28 kg/fő/év volt, és ebben vélhetően nem történt jelentős csökkenés az elmúlt időszakban. Az OBTT ugyanakkor kiemelte, hogy bár a hazai burgonyakészletnek egészen 2023 júniusáig ki kellene tartania, a számítások szerint a magyar burgonya december végéig, január elejéig lehet elég.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a megugrott energiaárak miatt sok termelő inkább gyorsan túladna az áruján, mivel a betárolás költsége is nagyon megemelkedett az elmúlt időszakban. Ebből arra is következtethetünk, hogy év végére akár el is tűnhetnek a kínálatból hazai gyökérzöldségek, illetve a hagyma és a burgonya.

Januártól importálunk 

Vajon mi történhet akkor, ha az import átadási ár nagyon megközelíti majd az ársapkás árat, vagy fölötte lesz? Ebben az esetben a kereskedőknek veszteséges lenne burgonyával foglalkozni, így valszínű, hogy csak a kötelező minimum készleteket tartanák raktáron, aminek a hatásait már tapasztalhattuk az egyéb árstopos élelmiszerek (tej, cukor)- esetében. Az Országos Burgonya Szövetség és Termék Tanács egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy az idén tapasztalható extrém időjárás miatt egész Európában burgonyahiány van: a kontinens valamennyi burgonyatermesztő országában kisebb termésátlagok és terméshozamok születtek.

A fagyasztott burgonya bizakodásra ad okot

Ezen termékek terén egyelőre nincs probléma: a készletek nagy része tavalyról, vagy az idei szezon elejéből származik, itt majd a jövő év lehet érdekes.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik