Mozaik

Idén biztosan drágább lesz a karácsonyi menü

mti/sóki tamás
mti/sóki tamás
És még nincs vége a drágulásnak.

Akár 40 százalékkal többe kerülhet a hal idén karácsonyra, és a még jó áron kapható alma is többe kerül, mint eddig, az árak pedig ezután is egyre csak emelkednek, írja az rtl.hu.

Az alma hónapokig tartotta az árát tavalyhoz képest. Ennek azonban vége, a KSH legutóbbi adatai szerint szeptemberben már 10 százalékkal többet kértek érte, mint egy évvel korábban. A terméktanács az elmúlt 10 év leggyengébb termésével számol idén. Az idei rendkívüli szárazság megtizedelte a legkedveltebb magyar gyümölcsöt is.

Halból is kevesebb van. A legnagyobb visszaesés a Dunántúlon tapasztalható, tavalyhoz képest 30 százalékos. Ám Kelet-Magyarországon sem jobb a helyzet sokkal. Ráadásul a takarmány is duplájára drágult, így, bár mindenkinek jut elég hal idén karácsonyra, nagyobbra kell majd nyitni érte a pénztárcákat.

Karácsonykor várhatóan a legnépszerűbb termékünk, az élő ponty ára 1700 és 2000 forint között fog alakulni. Ez nagyjából 30-40 százalékos drágulás 2021 karácsonyához képest

– vetíti előre Sziráki Bence, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója.

Az előrejelzések szerint az árak biztosan tovább emelkednek a következő fél évben. Az alapvető élelmiszerek, a kenyér, a tej és a húsfélék is tovább drágulhatnak.

Kapcsolódó
Zsugorflációval tompítják a drágulás érzését a boltokban
Egy-egy termék árán nem változtat a gyártó és a kereskedő, a kiszerelés lesz kisebb.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik