Életmód

Almából biztos, hogy nem lesz hiány a boltokban

pixabay/Lumox
pixabay/Lumox
A  magyar alma vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, mindennap fogyasztható.

A magyar almának van jövője, a legnépszerűbb gyümölcsből az áruházakban idén sem lesz hiány – mondta az Agrármarketing Centrum (AMC) almafogyasztást népszerűsítő kampányának szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Mint Feldman Zsolt mondta

A belföldi termés jórészt az országban marad, így a vevőktől is függ a termelők megélhetése. Hogy még több vásárlójuk legyen, érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a magyar alma vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, mindennap fogyasztható, értékes élelmiszer.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke szerint az almatermelők helyzete ma valóban kedvezőbb, mint néhány évtizede. Takács Ferenc ugyanakkor elmondta: az ágazat veszteségei súlyosak, hiszen a 90-es évek elején Magyarországon még csaknem 40 ezer hektáron termett alma, így a mai 23 ezer hektár csak félmillió tonna termést hoz a korábbi 1 millió tonnás átlag helyett.

Takács Ferenc szerint étkezési almából Magyarországon is bőséges lesz a választék, a csaknem 120 ezer tonnás termés fedezi a belföldi igényeket, de az ipari alma kevés, a feldolgozóüzemek alapanyaghiánnyal szembesülhetnek idén.

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője sikeresnek értékelte az AM megbízásából 2016 óta megszervezett fogyasztásösztönző akciókat, de hangsúlyozta, hogy az egészségügyi világszervezet zöldség- és gyümölcsfogyasztási ajánlását Magyarország még nem érte el, a belföldi átlag kevéssel elmarad a napi 330-350 grammos értéktől, írja az MTI.

Kapcsolódó
Százmilliónyi baktériummal gondoskodik egészségünkről az alma
Igaznak bizonyult a közismert mondás, miszerint naponta egy alma, az orvost távol tartja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik