Mozaik

Eltűnhet a Földközi-tenger vidékéről a szivárvány

pexels.com
pexels.com
Az északi szélességi körökben és a nagyon magas tengerszint feletti magasságokban viszont nőhet a szivárványos napok száma.

2100-ra valószínűleg sokkal több dal fog szólni a szivárványokról, mint napjainkban. Már csak azért is, mert gyakrabban lehet majd bennük gyönyörködni. Az éghajlatváltozás miatt ugyanis egyre többször tűnnek majd fel az égen, állítja a Mānoa-i Hawaii Egyetem kutatócsoport a threehugger.com oldalán.

2100-ra az éghajlatváltozás várhatóan 4,0–4,9%-kal növeli globálisan az éves szivárványos napok számát. Ám nem minden területen nő a szivárványok száma. Lesz olyan terület is, ahol drasztikusan csökkenni fog.

Annak becslésére, hogy a szivárványok száma növekedni vagy csökkenni fog-e az éghajlatváltozás miatt megváltozott világban, a kutatócsoport úgy döntött, hogy elkészíti az első globális térképet az előfordulásukról. Rengeteg adatot felhasználva szivárvány-előrejelző modellt dolgoztak ki. A modellt ezután a jelenlegi és jövőbeli szivárvány előfordulásokra alkalmazták.

pexels.com

Mi fog változni?

A modell 2100-ra a szivárványos napok számának növekedését jósolja az északi szélességi körökben és a nagyon magas tengerszint feletti magasságokban, ahol az éghajlatváltozás a várhatóan melegebb hőmérséklet miatt kevesebb havat, de több esőt hoz.

Azokban a régiókban, ahol nagy mértékben csökken a csapadék, mint például a Földközi-tenger vidéke, várhatóan eltűnhet a szivárvány.

Míg a kutatócsapat azt jósolja, hogy 2100-ra az átlagembernek több lehetősége lesz arra, hogy szemtanúja legyen egy szivárványnak, elismerik, nem tudni, azokon a területeken, ahol eltűnik a szivárvány, lesz-e a ténynek következménye a mentális egészségre nézve.

Az éghajlatváltozás átfogó változásokat fog generálni a Földön élő emberi tapasztalatok minden aspektusában. A környezetünk megfoghatatlan részein – például a hangban és a fényben – bekövetkező eltolódások is részei ezeknek a változásoknak, és nagyobb figyelmet érdemelnek a kutatók részéről

– állítja Kimberly Carlson, a tanulmány vezető szerzője.

Kapcsolódó
Dupla szivárvány ragyogott Nagykanizsa felett
Csodálatos látványban volt részük a helyieknek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik