Mozaik vasárnapi ebéd

10 érdekesség, amit sokan nem tudunk a sajtról

Unsplash
Unsplash
Szeretjük. De ismerjük is?

Szeretjük. Imádjuk. Szinte naponta fogyasztjuk. Reggelihez, ebédhez, vacsorához. Sósan, édesen. Sütve. Főzve. Önmagában. Bor mellé. „Büdösen” és illatosan. Keményen vagy lágyan. Mi ez? A sajt!

Bár mindennapjaink része, minden tudunk róla? Egészen biztosan nem. De most egy kicsit bővíthetjük ismereteinket a sajtról szóló érdekességekkel, tudnivalókkal.

Sajtból van a Hold?

Nem csak Demjén Ferenc énekelte, hogy sajtból van a Hold. Az 1576-ban John Heywood által írt „Példabeszédek John Heywoodtól” (The Proverbs of John Heywood) című könyvében írta le: „A hold újsajtból van”. És ezt akkoriban sokan el is hitték.

A sajt és a bor párosa

A sajtból és a borból is készülnek igazi gasztronómiai különlegességek, szívesen fogyasztják is őket együtt és nem csak azért, mert az ízük remekül kiegészíti egymást. A legzsírosabb sajt is könnyen emészthető, ha bort iszunk hozzá és a legcsersavasabb bor sem fekszi meg gyomrunkat, ha sajtot eszünk mellé.

Sokan úgy tudják, hogy a sajtokhoz a vörösborok passzolnak, ez azonban nem feltétlenül így van, a sajtok egy részéhez kifejezetten fehérborokat ajánlanak.

A sajt tálalása

Fogyasztás előtt legalább 1-2 órával vegyük ki a hűtőből a sajtot, szobahőmérsékleten érezhetők az aromák a legintenzívebben. Ha sajttálat készítünk, 5-6-féle sajt mellé tegyünk őszi gyümölcsöket, diót, szőlőt, aszalt szilvát, melyek remekül passzolnak a sajtokhoz.

A sajt és a fogszuvasodás

Kevesen tudják, de a sajtfogyasztás segít megelőzni a fogszuvasodást, mert meggátolja az olyan savak képződését, amik megtámadják a fogzománcot.

A magyarok kedvence

A magyarok legnépszerűbb sajtja a trappista, a sajtforgalom 70%-át ez adja. Bár sok egyéb sajt beszerezhető, de ez talán egy biztos pont a kevésbé bevállalósaknak is, sokoldalúan felhasználható, illetve nem mellesleg az egyik legolcsóbb sajtfajta. A világ 10 kedvence között viszont nem szerepel a trappista. A mozzarella a világ leggyakrabban fogyasztott sajtja.

Majdnem minden nemzet eszik sajtot, néhány ázsiai kultúrát kivéve (általában laktózérzékenység miatt).

Egy tehén = napi 10 kiló sajt

Egy jól tejelő Holstein Fríz fajtájú tehén egy fejés alkalmával 30-35 liter tejet és napi háromszor lehet fejni. Egy kiló trappista sajt körülbelül 10 liter tejet tartalmaz, így egy jobban tejelő tehénnek kb. napi tíz kiló sajtot köszönhetünk.

Sajttal jobban látunk

A sajtban levő A-vitamin hozzájárul a jó látáshoz.

Ezért lyukas a sajt

A sajtban enzimek idézik elő a molekulák és fehérjék erjedését, amelynek során kialakul az adott sajtra jellemző aroma és illat. Az erjedés során gáz is képződhet, amely ha nem tud távozni, lyukakat formál a sajtban, azaz gázbuborék keletkezik, és a sajt lyukacsos lesz. A lyukak mérete függ a sajt állagától (a fehérje- és a zsírösszetételtől, a víztartalmától), pH-jától (savasságától), illetve a felszabaduló CO2 mennyiségétől.

A sajt és a kukacok

Szardínia kedvenc csemegéje a „kukacos sajt”, a Casu Marzu. Ez egy pecorino sajt, amibe hagyják, hogy legyek petézzenek, majd az így keletkezett kukacok ebben élősködjenek, átrágják, átdolgozzák a sajt anyagát. Majd később az emberek is elfogyasztják.

A sajt és az egerek

Meglepő lehet, de az egereknek nem a sajt a kedvencük. Jobban szeretik a több cukrot tartalmazó ételeket, például a gyümölcsöket vagy a magvakat is.

Kapcsolódó
Sajtos-baconös táska, a gyors nassolnivaló
Pár perc munkával kész is az ízletes sós sütemény.

Szponzorált tartalom

A cikk az Ammerländer támogatásával készült.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik