Mozaik

Szombat hajnalban óránként akár száz hullócsillagot is láthatunk

MTI/EPA/Pedro Puente Hoyos
MTI/EPA/Pedro Puente Hoyos
A Leonidák 33 évente jelentős kitöréseket produkál, egyes kutatások szerint a raj egy nagy porfelhője idén is eltalál minket.

A Leonida meteorraj november 18-áról 19-ére, szombatra virradóan lehet, hogy nagy kitöréssel kápráztat el minket, amikor óránként akár több mint 100 hullócsillagot láthatunk, írta cikkében a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

A Leonidák egy üstökös, az 55P/Tempel–Tuttle nyomában alakult ki, aminek pályáján évente egyszer áthalad a Föld. Minden ilyen raj tagjainak pályái az ég egy adott pontjából tartanak szét látszólag, ezt hívjuk radiánspontnak.

A radiáns november 18-án 23 óra körül kel, ezután egyre több leonida meteort láthatunk.

MTI/EPA/Georgi Licovszki Hosszú expozíciós idővel készített kép a Leonidák meteorrajról az észak-macedóniai Kratovo közeléből fotózva 2020. november 17-én.

Az 1733-as évben a Tempel–Tuttle váratlanul egy nagy porfelhőt robbantott le magáról. Ez a 9 keringéssel ezelőtt levetett felhő idén éppen összetalálkozik a bolygónkkal, tehát egy sűrű felhőbe száguld bele a Föld, ami most sok-sok meteort jelenthet.

A Tempel–Tuttle igen rövid periódusú üstökösnek számít, mindössze 33 év alatt kerüli meg a Napot. Mindig, amikor a csillagunk közelébe ér, nagy mennyiségű port szór szét maga után a pályáján, ilyenkor a raj sokkal több tagját figyelhetjük meg, mint a többi évben

– írták.

Az 1833-as kitörésnél úgy becslik, hogy nem kevesebb, mint százezer meteor szaladt át az égbolton egy óra alatt, azaz másodpercenként több tucat. Nem is csoda, hogy ez a köznépre is hatalmas befolyással volt, egyes bennszülött amerikai törzsek még a naptárukat is újrakezdték az esemény után.

A mostani kitörés biztosan nem lesz olyan nagy, mint az 1833-as esemény, sőt valószínűleg a rendszeres, 33 évenkénti kitöréseknek sem ér a nyomába. Azért a rajra jellemző óránkénti 15 meteor helyett most akár 200-at is láthatunk. Ez a szám mindenképp egy felső becslés, ugyanis ennyit akkor láthatnánk, ha a fejünk felett helyezkedne el a radiánspont

– fogalmaztak.

A raj szokásos maximuma hajnali 1 óra körül várható. A nagy kitörés maximumát azonban reggel 7 és fél 8 között várják, de a kitörés megfigyeléséhez mindenképp a napkelte előtti órákban, nagyjából hajnali fél 5 és fél 7 között kell a meteorokra vadásznunk. Ekkor szabad szemmel tudjuk a legtöbb meteort megfigyelni.

A következő ilyen nagy kitörés 2032-ben várható.

Kiemelt felvételünk hosszú expozíciós idővel készített kép a Leonidák meteorraj egyik hullócsillagáról, amely átlós csíkként jelenik meg egy fa törzsénél az észak-spanyolországi Villanueva de la Pena településről fényképezve 2017. november 16-ra virradóra.

Kapcsolódó
Darabjaira hullott az ország felett elszáguldó tűzgömb
Többen tompa dörrenést is hallottak, amikor a meteor a nagy sebesség miatti súrlódástól szétesett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik