Mozaik

140 év után dokumentálták a kihaltnak hitt madárfajt

American Bird Conservancy
American Bird Conservancy

„Újra felfedezték” Pápua Új-Guinea egy aprócska szigetén a feketenyakú fácángalambot 140 évvel azután, hogy a tudósok legutóbb dokumentálták annak létezését, írja a BBC.

Egy kutatócsapat egy hónapnyi terepmunka után szeptemberben készített felvételt az erdő mélyén a titokzatos madárfajról.

Ehhez előzetesen rengeteg interjút vettek fel helyi lakosokkal valamint 20 kameracsapdát helyeztek ki a vadonban, hogy bizonyítani tudják a faj létezését.

John Mittermeier, az expedíció egyik vezetője úgy fogalmazott a felfedezésről,

olyan volt, mintha unikornist találtunk volna.

Azt remélik, hogy a felfedezés hatására megmenekülhet a faj a kipusztulástól.

A madár egyébként meglehetősen nagy méretű, és bár 2019-ben egyszer már keresték a Fergusson-szigeten, akkor nem találták nyomát.

Helyi vadászok ugyanakkor a közelmúltban is váltig állították, hogy hallották a hangját és látták is a madarat. Egyikük ráadásul egy konkrét területet is megnevezett, ahol rendszeresen összefutott a fácángalambbal. Végül egy példányról pár nappal azelőtt sikerült felvételt készítenie a kihelyezett kameráknak, hogy a kutatók már hazaindultak volna.

Ezen a tudósok lepődtek meg leginkább, hiszen a madarat 1882 óta nem dokumentálták tudósok, most pedig fotó is rendelkezésre áll már róla.

Mittermeier hozzátette, ez egy olyan pillanat volt, amiről a természetvédők és madárbarátok egész életükben álmodnak. Ugyanakkor felhívták rá a figyelmet, hogy becslésük szerint a faj állománya nagyon alacsony és vélhetően tovább fog csökkenni.

Kapcsolódó
Kisebb tömeg érkezett Siófokra egy madár miatt
Olyan ritka hazánkban, hogy összesen csupán kétszer figyelték meg itt az elmúlt 10 évben.
Olvasói sztorik