Virágzó vidékünk

Kisebb tömeg érkezett Siófokra egy madár miatt

youtube
youtube
Olyan ritka hazánkban, hogy összesen csupán kétszer figyelték meg itt az elmúlt 10 évben.

Tömegesen tódultak a madarászok a Balatonhoz, hogy egy igazi ritkaságot, kis hattyút láthassanak. Sokan szerették volna élőben is lefotózni a madárkülönlegességet, amit Kajtár Bence balatonkenesei madarász fedezett fel a vízimadár-szinkron alkalmával. Siófok-Szabadi-Sóstón készült róla az első fotó október 30. és november 1. között, írja a likebalaton.hu.

A Balatonon először 2012-ben figyeltek meg ilyen északi madarat, és azóta is csak most láttak másodszor.

Úgy tűnik az aszályos években bukkan fel, hiszen először is az ideihez hasonló aszályos időszakot követően látták Balatonőszödön 2012-ben. Ráadásul azt is november 1-jén jegyezték fel.

Az ideihez hasonló aszályos években visszább húzódik a Balaton vize, így kialakul egy sekély rész, ami tele van táplálékkal. Ez a madarak számára egy Kánaán

– mondta a likeBalaton.hu-nak Pálinkás Andor madarász, aki szerint most, az őszi vonulás időszakában a korábbiakhoz képest is többféle madár figyelhető meg a magyar tengeren.

A kis hattyú hazánkban ritka kóborló. Nagyon hasonlít az énekes hattyúra, de mérte kisebb, fekete csőrvége viszont nagyobb.

Eurázsia északi területein költ. Főleg lápos, fátlan tundrák kisebb tavain telepszik meg. Fészkét lehetőség szerint kis szigetre építi. 35 napig kotlik 3-5 tojásán. További másfél hónap telik el, míg a fiókák teljesen röpképessé válnak. Főleg vízinövényeket fogyaszt, de emellett a szárazföldön is előszeretettel legel, valamint kis mennyiségű állati eredetű táplálékot is eszik.

A téli időszakban figyelhető meg olykor, amikor a telelőterületei felé vonulva megpihen nálunk, de ez nagyon ritkán fordul elő, hazánkat csak elvétve érinti útja során, ezért is kelt feltűnést az érkezése.

2022 februárjában már volt megfigyelése a fajnak Győr-Moson-Sopron megyei Fehértón is, amiről mi is beszámoltunk.

Kapcsolódó
Júlia és a hattyú mesébe illő barátsága Balatonfüreden
Minden együtt töltött pillanat ajándék.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik