Mozaik

Madárszenzáció az Alföldön

Alpsdake/Wikimedia Commons
Alpsdake/Wikimedia Commons
Két sarkvidéki kis hattyú tévedt a kardoskúti Fehér-tóhoz.

Két kis hattyút (Cygnus bewickii) figyeltek meg a kardoskúti Fehér-tónál, a sarkvidéken költő faj a Kárpát-medencében csak ritkán bukkan föl, írta az MTI.

A két madarat előbb szerda délután Orosházán, repülés közben észlelték, majd megfigyelték, amint az éjszakai pihenésre készülődnek a kardoskúti Fehér-tónál. Másnap reggel kirepültek és később Nagykopáncsnál a darvak között jó pár madarász megnézhette ezeket a ritka hattyúkat

– közölte a Magyar Madártani Egyesület Csongrád-Csanád megyei csoportja.

Kapcsolódó
Újra költött az ország egyik legdrágább madara
Alig néhány pár fészkel hazánkban, természetvédelmi értéke egymillió forint.

A kis hattyúk az erdőhatártól északra, az európai és az ázsiai sarkvidéken költenek, majd októberben és novemberben az Északi-tenger nyugati részére vonulnak, a telelő példányok közül nagy ritkán fordul elő néhány a Kárpát-medencében.

A kis hattyú jóval kisebb – 120 centiméteres hosszúságú – mint a másfél méteres énekes hattyú (Cygnus cygnus) vagy a szintén ekkora bütykös hattyú (Cygnus olor).

A kifejlett példányok tollazata fehér, csőrük töve sárga, hegye fekete. A fiókák más hattyúfajokhoz hasonlóan szürkék, de a költőhely rövid nyara miatt gyorsabban fejlődnek, már hat hét után kirepülnek.

A kis hattyúk fejükkel víz alá bukva, tótágast állva keresnek élelmet. Táplálékuk vízinövények leveliből és magvaiból, rovarokból, férgekből, apróbb halakból, kétéltűekből áll, más hattyúkhoz képest szívesebben fogyasztanak vékony héjú kagylókat, csigákat is.

Kapcsolódó
Újra felbukkant a vadonban a 40 éve kihaltnak hitt madár
A madár legnagyobb ellensége a guami katonai bázisra véletlenül behurcolt barna fakígyó, más néven barna mangrovesikló, amely a Guamon honos 11 erdei madárfajból 9-et végleg kiirtott.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik