Mozaik

Elindult az év hala szavazás

Wikipédia
Wikipédia
Idén is három faj versenyez, az interneten szavazhatunk.

A Magyar Haltani Társaság folytatva a hagyományokat a 2023-es évre is meghirdeti „Az Év Hala” választást – írta a Pecaverzum.

A kitüntető címre most is három halfajt javasoltak, közülük a nyertes természetesen az lesz, amelyik az internetes felületen keresztül a legtöbb szavazatot kapja 2022. december 31-én déli 12 óráig. A jelölési elveknek megfelelően mindhárom faj őshonos vizeinkben, van közöttük védett és fogható faj is.

A három jelölt:

Lápi póc (Umbra krameri)
Sügér (Perca fluviatilis)
Selymes durbincs (Gymnocephalus schraetser)

Wikipédia

Lápi póc (Umbra krameri):

Apró termetű, zömök testű halunk, mely kissé nyújtott, oldalról lapított. Farokúszója szabályosan lekerekített, kerekded mellúszóit, valamint az úszóiban található úszósugarakat egymástól külön-külön is képes mozgatni. Ezen sajátosságának köszönheti a „kutyahal” elnevezést.

A vízszabályozási munkálatokat követően az egykor tömeges állománnyal bíró faj mind élőhelyének kiterjedése jelentősen csökkent. A lápi póc további fennmaradását az egyre gyakoribbá váló száraz periódusok, valamint a Kelet-Ázsiából származó inváziós amurgéb is fenyegeti. Fokozottan védett, bennszülött halfajunk, eszmei értéke példányonként 250 ezer forint.

Wikipédia

Sügér (Perca fluviatilis):

Kis méretű, őshonos halfajunk, a nagyobb példányok testhossza 20-25 centiméter, de ritka estekben elérheti a 30 centit is. A hozzá hasonló pisztrángsügértől (Micropterus salmoides) biztonsággal megkülönböztethető a hátúszóján lévő fekete folt alapján. Táplálékát főként kisebb, fenéklakó gerinctelen szervezetek alkotják, de a nagyobb egyedei kisebb halakat is zsákmányolhatnak.

Selymes durbincs (Gymnocephalus schraetser):

Kis termetű halfajunk, a nagyobb példányai 15-20 centiméteres testhosszt érnek el. Teste áramvonalas, alacsony, oldalról lapított. Apróbb fenéklakó állatokat és a víz által sodort szerves törmeléket fogyaszt. Áramláskedvelő, őshonos, endemikus (bennszülött) faj, a Duna és mellékfolyóinak vízrendszerében él. Közvetlen gazdasági jelentősége nincs, de természeti értéke miatt törvény védi, eszmei értéke példányonként tízezer forint.

A három jelöltre szavazni ITT lehet.

Kapcsolódó
Melyik hal lesz az év hala 2022-ben?
A címre idén is három halfaj esélyes, szavazni 2021. december 31. déli 12 óráig lehet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik