Mozaik

A delfinekre is negatív hatással van a háború

Unsplash
Unsplash
700 Fekete-tengeri delfin pusztult el a háború kezdete óta.

Az orosz-ukrán háború nem „csak” az emberekre, az épített környezetre, a gazdaságra van hatással, hanem a Fekete-tenger élővilágára is – közölte a Magyar Mezőgazdaság.

A Fekete-tenger, a Földközi-tenger és az atlanti szomszédos területek cetjeinek védelméről szóló megállapodás (ACCOBAMS) jelentése szerint a zajló háború az egész Fekete-tenger medencéjét nagy veszélynek teszi ki. A tengeri és part menti katonai tevékenységek az ott élő vízi élőlényeket, beleértve a cetféléket is befolyásolja.

Eddig több mint 700 tengeri állat, főként delfinek halálát jelezték Ukrajnából, Romániából, Bulgáriából és Törökországból.

A partra sodródott állatok testék égési nyomokat, aknák vagy bombák okozta sérüléseket találtak. Sok delfin a tájékozódási képességét vesztette el, úgy tűnt, mintha napok óta nem ettek volna. A delfineket és a bálnákat visszhang segíti a tájékozódásban, ezért a távoli bombák hangja is megzavarhatja őket.

A delfinek a hangokra támaszkodnak a tájékozódásban, az élelemkeresésben és az egymással való kommunikációban. A megnövekedett hajóforgalomból származó zajnak lehet némi hatása, de a felszínen vagy a víz alatt bekövetkező robbanás hangja néhány mérföldes körzetben megzavarhatja, megsebesítheti vagy megölheti a delfineket, ez okozhatja a partra vetett állatok számának növekedését is

– közölték.

A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy Ukrajna partjai létfontosságúak egyes delfinpopulációk számára.

Kapcsolódó
Visszahódították a delfinek a Boszporuszt
Az állatok visszatérése a szakértők szerint az egészséges ökoszisztéma jele.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik