Mozaik

Aranysakálok keltenek riadalmat Pécs belvárosában

Getty Images
Getty Images

Időről időre megjelennek Pécs belvárosában az aranysakálok, amelyek itt keresnek maguknak menedéket és élelmet, mert a természetes környezetükből kiszorultak, írja a bama.hu.

A lap tudósítása szerint Barkóczi Csaba ispitaaljai képviselő a jegyzőhöz fordult annak érdekében, hogy a város határait ne tolják tovább, mert már óvodákba is bejárnak az aranysakálok.

Mint fogalmazott, múlt csütörtökön a Temesvár utca felől a Köztársaság téri óvoda területére láttak besurranni egy sakált a járókelők csütörtökön. Szerinte, a vadásztársaság korábban elbagatellizálta az ügyet azzal, hogy valószínűleg csak rókákat vagy kóbor kutyákat vettek észre a környéken élők.

A képviselő a jegyzőnek írt levelet, hatósági intézkedést kérve. Most azt írta, hogy az állatok alapvetően félnek az embertől, ezért nem veszélyesek, de megjelenésük mégis érthető módon riadalmat kelt a lakosságban.

Azt gondolom, hogy az óvoda környékén pedig kifejezetten semmi keresnivalójuk, de rókáknak és más erdei vadaknak sem

– fogalmazott.

Azt kérte a jegyzőtől, hogy a pécsi közterület-felügyelet az illetékes szakhatósággal közösen távolítsa el az aranysakálokat a városrészből, másrészt a Biokom pedig számolja fel azokat az eldzsungelesedett gócpontokat, amelyek a belső városrészekben búvóhelyként szolgálnak az erdei ragadózóknak.

A cikkben emlékeztetnek, az aranysakál jellemzően a vizes élőhelyeket kedvelik – innen ered az egyik elnevezése is –, hazánkban 1942-ben már kihaltnak tartották, ugyanis annyira elvették a territóriumát az emberi beavatkozások. Csakhogy más állatokhoz hasonlóan alkalmazkodott és az elmúlt években rendszeresen előfordulnak városokban, a hulladéktárolók és a búvóhelyek vonzzák őket.

Nagyjából háromezer egyed lakhatja Baranya megyét.

Kapcsolódó
Gyilkos csapdákkal tizedelik a nádi farkasokat
Túlszaporodtak, lőfegyverrel pedig nem lehet csökkenteni a számukat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik