Mozaik

Több ezer fóka pusztult el a Kaszpi-tengernél

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Nem mérgezés áldozatai lettek.

Mintegy 2500 fókatetemet találtak a Kaszpi-tenger dagesztáni partjainál, közölte hivatalos Telegram-csatornáján az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság természeti erőforrások minisztériuma, írja az MTI.

Ez az elmúlt évtized legjelentősebb fókapusztulása, oka nem mérgezés, sokkal valószínűbb, hogy a kiváltó ok a természeti tényezők változása. A legtöbb tetemre Juzbasnál, illetve a Szulak és a Surinka folyó torkolatánál leltek.

 A felboncolt állatokból nagy mennyiségű mintát gyűjtöttek, amelyeken moszkvai és asztraháni laboratóriumok széles körű bakteriológiai és virológiai vizsgálatokat végeztek, beleértve a koronavírus jelenlétének vizsgálatát

– áll a közleményben.

A megvizsgált fókák belső szerveinek állapota nem erősítette meg a nehézfém- vagy növényvédőszer-eredetű mérgezésre vonatkozó feltételezést. A pusztulás okának megállapításába további intézményeket fognak bevonni.

Az eddigi fókapusztulás nem befolyásolhatja kritikusan a populációt, mivel a legfrissebb adatok szerint a kaszpi fókák állománya stabil, 270-300 ezer egyed között mozog. Hasonló eseteket 2012-ben és 2016-ban is megfigyeltek, de a TASZSZ hírügynökség szerint az elmúlt három évben is volt példa fókapusztulásra, amelynek mértéke azonban a mostaninál kisebb volt.

A kaszpi fóka a Kaszpi-tenger egyetlen emlőse. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2008-ban veszélyeztetettnek nyilvánította. Dagesztán 2015-ben programot fogadott el a faj megőrzésére.

A kaszpi fóka 2020-ban bekerült az oroszországi védett fajokat tartalmazó Vörös Könyvbe.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik