Mozaik

Már lejárt szavatosságú élelmiszer is adományozható

Unsplash
Unsplash
Természetesen, több szabálynak is meg kell felelnie az élelmiszernek, de lehet lejárt is.

Advent időszakában felerősödik az adományozási kedv, sokan szeretnék a rászorulók karácsonyát szebbé tenni. A hasznos ajándékok sorát a ruhaneműk, tisztítószerek és egyebek mellett az élelmiszerek is kiegészítik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat annak érdekében, hogy az adományozott élelmiszer igazi segítség és öröm legyen, ne pedig kockázati forrás.

Legfontosabb, hogy csak olyan élelmiszert adományozzunk, amelyet mi magunk is szívesen elfogyasztanánk! Ezek a legális kereskedelemben vásárolt, a gyártói ajánlásoknak megfelelően tárolt (általában: hűvös, száraz, fénytől védett helyen), magyar nyelvű felirattal ellátott, eredeti, bontatlan és sértetlen csomagolású élelmiszerek. Célszerű tartós élelmiszereket adományozni, ilyen a liszt, cukor, rizs, étolaj, száraz tészta, konzervek, száraz hüvelyesek, tartós tej, csokoládé, édes és sós tartós sütemények (keksz, ropi, sajtos tallér stb.).

A romlékony élelmiszerek a lejárat után egészségügyi ártalmat okozhatnak, ezért ekkor már nem fogyaszthatók! Jobb, ha az egészségügyi kockázatok miatt ilyen élelmiszert nem adományozunk. Ugyanez a helyzet a hűtést vagy fagyasztást igénylő élelmiszerekkel, kivéve, ha minden szakaszban (átadás után is!) biztosítottak a megfelelő tárolási körülmények. Természetesen, például a közelünkben élő rászoruló családnak közvetlenül oda tudjuk adni az ilyen ételeket is.

Viszont a tartós élelmiszereken szereplő minőségmegőrzési idő vége nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni, az még a lejárat után is biztonságos marad. Ezért – részben az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem jegyében – az idei évtől EU-s szinten adományozhatóvá váltak a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek, melyeket bontatlan csomagolásban a gyártó ajánlásának megfelelően kell tárolni.

Saját készítésű ételek esetében fokozottan ügyeljünk a személyi higiéniára, az eszközök és a konyha tisztaságára, hiszen a rászorulók között lehetnek betegségekkel küzdő személyek, gyerekek, idősek és terhes nők, akiknek az immunrendszere gyengébb. Fontos, hogy az adomány igazi segítség és öröm legyen számukra, ne pedig kockázati forrás. Célszerű egy, az étel mellé tett, vagy ráragasztott cédulán feltüntetni a készítés idejét, valamint a felhasznált alapanyagokat, de legalábbis az allergiát okozó összetevőket. Különösen igaz ez, ha az ételt nem közvetlenül a fogyasztónak adjuk át, így nincs lehetőségünk szóban tájékoztatni.

Abban, hogy az egyes termékeknek meddig érdemes „esélyt adni”, a Maradék nélkül program szakértői által összeállított „lejárati útmutató” nyújt segítséget mind a lakosságnak, mind az élelmiszer-forgalmazók és a karitatív szervezetek számára.

Kapcsolódó
Egyre több nagycsaládos kér élelmiszeradományt
211 ezer nélkülöző honfitársunk részesült az Élelmiszerbank adományaiból az év első felében.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik