Mozaik

25 éve vitték Debrecenbe az utolsó hazai gyártású villamost

Youtube.com
Youtube.com
A KCSV-6 510-es pályaszámú kék csoda 1997. június 13-án indult Budapestről.

A magyarországi villamosgyártás utolsó produktuma, a KCSV-6 510-es pályaszámú kék csoda volt, ami 1997. június 13-án indult Budapestről, a Fehér úti villamos főműhelyből Debrecenbe. Mint az előző tíz társa, természetesen ő is közúton, tréleren tette meg a több mint 200 kilométeres utat, derül ki a videó kommentjéből, amit a napokban töltött fel a YouTube-ra Becsky András. Az indulás perceit Nagy Zsolt Levente örökítette meg, írja a dehir.hu.

Debrecen önkormányzata a Ganz-Hunslet Rt.-vel 1992 szeptemberében állapodott meg egy új, hattengelyes, korszerű prototípus csuklós villamos kifejlesztéséről, akkor még nem tudva, hogy ez lesz az utolsó hazai gyártású villamostípus. A prototípus villamos 1993 augusztusában érkezett meg Debrecenbe, s a virágkarnevál felvezető kocsijaként mutatkozott be a város polgárainak. A KCSV6 jelzésű villamosból még tíz készült el, így összesen tizenegy érkezett meg Debrecenbe.

A jármű két kocsirészből áll, mindkettőben van vezetőállás. Ajtók mindkét oldalon vannak, azaz a villamos kétirányú működésre képes.

Kapcsolódó
Elviszik a belvárosból Pécs ikonikus villamosát
Télen felújítják és a 6-os út közelében, Balokány-ligetben állítják majd fel.
Olvasói sztorik