Cukorvirág? Bizonyára mindenkinek megvannak a 30-40 évvel ezelőtti esküvői tortákat díszítő vörös marcipánrózsák… Na, ezeket felejtsük is el gyorsan! A marcipán jól formázható, de közel sem lehet olyan finoman alakítani, mint a cukormasszát. Ebből az anyagból leheletvékony szirmok, apró bibék és egyéb részletek készülhetnek jó néhány eszköz és speciális, ehető ragasztó, ehető festékek segítségével. Tehát, a virágok ehető anyagokból vannak, ám nem érdemes megkóstolni, mert nagyjából a tömény cukor ízét érezhetnénk. És persze, kár is lenne beleharapni, ahelyett, hogy sokáig például az otthonunkat díszítené.
Barbara a világbajnoki aranyérmet is érő hobbijáról mesélt.
Hogyan kezdődött nálad a cukorvirágkészítés?
10 éve készítettem anyukámnak egy tortát, amit cukorrózsákkal szerettem volna díszíteni. A Youtube-on keresgéltem videókat róla, de magamtól borzalmas kis rózsákat készítettem.
Eltelt 6 év, amikor szembejött velem egy egynapos cukorvirág tanfolyam hirdetése, amit megmutattam a férjemnek és ő hangos kacagásban tört ki, hogy megeszi a kalapját, ha ilyen virágokkal terek haza. Azt tudni kell, hogy nincs kézügyességem. De ott valóban megtanultam virágot készíteni.
Onnantól nem volt megállás es gyártottam a virágokat, már nem tortákra , hanem otthoni dekornak es ajándéknak.
Több díjat is elnyertél a munkáiddal, melyek ezek?
2019-ben volt az első versenyem, ahol ezüstérmet nyertem, utána volt még két verseny, amiket a covid miatt online rendeztek meg, ott is ezüstérmet szereztem. Ezek pontozásos versenyek voltak, nekem mindhármon 89 pontom lett és 90 ponttól kaptak aranyérmet . Ez nagyban motivált abban hogy idén tavasszal a Pataki János emlékversenyen megnyerjem az első aranyérmemet, illetve a legmagasabb pontszámot elérő versenyző különdíját is megkaptam.
Két éve álmodtam meg, hogy ki szeretnék jutni a kulináris világbajnokságra.
A világbajnokságra készített csokromat már júliusban elkezdtem, úgyhogy 4 hónap alatt lettem kész vele. Luxemburgban rendezték meg, ezért 1200 kilométert utazott a nagyon törékeny csokor, stresszes út volt emiatt nagyon.
Melyik a kedvenc alkotásod és miért?
A kedvenc alkotásom a legutolsó csokrom, azért, mert ez a csokor hozta meg nekem a világbajnoki aranyérmet.
Cukrász végzettséged is van. Miket készítesz még a cukorvirágokon kívül?
Két éve végeztem el a cukrász képzést, de főállásban fogászati asszisztenskent dolgozom, és a versenyzés a hobbim. Másik szenvedélyem a bonbon készítés, de ezzel csak a családnak és a barátoknak szerzek örömöt.
Mik a jövőbeni terveid?
Hosszútávú terveim a 2024-ben Stuttgartban megrendezett olimpiára is kijutni, illetve a virágkészítés oktatása.