Mozaik

10 karácsonyi furcsaság a nagyvilágból

Unsplash
Unsplash
Retekszobor kiállítás, mesterséges pókhálók és karácsonyi focimeccs a harcmezőn.

A karácsony kiemelt szerepet tölt be az életünkben, talán az egyik legfontosabb, leginkább várt ünnepünk. Rengeteg szokás, babona, hiedelem, történet kapcsolódik hozzá, melyek néha igencsak meglepők lehetnek. Ezekből szemezgettünk most, jöjjön 10 karácsonyi furcsaság!

Az elromlott orgona és a Csendes éj

A Csendes éj című dal 1818-ban született, eléggé „last minute” módon. Karácsony előtti napon közölték Josef Mohr osztrák pappal, hogy a templom eltörött orgonáját nem tudják szentestére megjavítani. Ő pedig úgy gondolta, hogy karácsonykor nem maradhatnak zene nélkül, ezért aztán írt egy dalt, amit a kórus is előadhatott. A szöveg tulajdonképpen már megvolt neki két évvel korábban is, de december 23-án Mohr felkérte Franz X. Grubert, hogy gitárkíséretet is készítsen a vershez. El is készült, és nem maradt „csendes az éj” az Oberndorf bei Salzburg Szent Miklós-templomában.

Az asztalnál ülő farönk

A katalánoknál szokás, hogy hazavisznek egy farönköt, aminek arcot készítenek, kalapot húznak a „fejébe” és az asztalhoz ültetik karácsony előtt egy hétig. Szépen „megetetik” gyümölccsel, magvakkal, édességekkel, majd szenteste karácsonyi énekeket énekelve botokkal jól megcsapkodják, hogy ezáltal kiűzzék a gonoszt a házból.

Görkorcsolyás karácsony

A venezuelai fővárosban, Caracasban levő reggeli istentiszteletre görkorcsolyával szokás érkezni, emiatt több utat is lezárnak az autóforgalom elől, hogy mindenki biztonságosan odaérjen.

Mesterséges pókhálók

Ukrajnában a karácsonyfára kerül mesterséges pókháló és pók is. Oka egy népmese, melyben a szegény asszonynak nem volt pénze a karácsonyfájának a díszítésére, de éjszaka egy pók csodálatos hálót szőtt rá.

Savanyú uborka a fán

Az Egyesült Államokban a tradíció szerint a polgárháborúban a foglyul ejtett John C. Lower közlegény savanyú uborkát kért szenteste, mert nagyon éhes volt. Szabadulása után minden évben egy uborkát akasztott a karácsonyfájára.

Bejgli helyett

Gönlandon nem biztos, hogy szeretnénk végigenni a karácsonyi menüt. Ugyanis az egyik fogás a nyers bálnabőr egy kis zsírral, a másik pedig a kiviaknak nevezett „finomság”: egy kis sarkvidéki madarat, vagyis aukot fókabőrbe tekernek, több hónapra elássák, majd ünnepkor jóízűen(?) elfogyasztják.

Retekszobor kiállítás

A mexikói Oaxacában december 23-án a főtérre gyűlnek az emberek, hogy retekszobor kiállításban gyönyörködhessenek. Általában Jézus születését jelenítik meg az alkotások, melyek közül a nyertes a másnapi újságban is megjelenik.

Karácsonyi focimeccs a fronton

Az első világháborúban a nyugati fronton harcoló brit katonák szentestén elkezdtek egymásnak karácsonyi dalokat énekelni a csatatéren. Másnap reggel hirtelen elhallgattak a fegyverek és a német katonák „Merry Christmas”-t skandálva előbújtak a lövészárkokból. Ennek hatására a britek is előmerészkedtek, majd végül kezet ráztak, élelmiszert és cigarettát ajándékoztak egymásnak, sőt, még focimeccset is tartottak. Utólag ezt 1914-es karácsonyi fegyverszünet néven emlegették, mint a háborús lovagiasság és a humanitás egyik utolsó szép példáját.

Jingle Bells az űrben

A Gemini 6 két űrhajósa 1965-ben a Föld pályájára vezető útja során jelezte, hogy egy számukra nem azonosítható tárgyat látnak. Kiderült, hogy ez csak egy átverés volt, ugyanis elkezdték játszani az állomásnak a Jingle Bells-t egy csengettyű és egy harmonika segítségével. A hangszereket Földet érésük után a washingtoni Space & Aeronautics nemzeti múzeumnak ajándékozták.

Csók a kis trágya ág alatt

Annak a legendának a gyökerei, miszerint a fagyöngy alatt elcsattanó csókok örök szerelmet hoznak, a skandináv mitológiáig nyúlnak vissza, a szokás maga a viktoriánus korban terjedt el. Egyébként a fagyöngy (Viscum album) angol elnevezése, a “mistletoe” egy angolszász kifejezésből, a “misteltan”-ból ered, aminek jelentése “kis trágya ág”, ugyanis a növény madarak ürülékével terjedt el.

Kapcsolódó
Európa 20 legszebb karácsonyi vására között a Debreceni Advent
A listán egyetlen város képviseli Magyarországot: Debrecen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik