Mozaik

Karácsonyi növények, melyek árthatnak házi kedvenceinknek

unsplash.com
unsplash.com
Legyünk résen!

Minden évszaknak, minden időszaknak megvan a maga jellegzetes növénye – nincs ez másképp a karácsonnyal sem.

Ám azt nem mindenki tudja, hogy a legtöbbjük amilyen szép, annyira káros, így mindenképpen érdemes távol tartani őket a kis házi kedvenceinktől. A karácsonyi kaktusz az egyetlen, ami nem árthat a kutyáknak, macskáknak, persze azért jobb, ha ezt sem rágcsálják, a növény ugyanis gazdag rostokban, ami hányást, enyhe hasmenést okozhat, írja a Magyar Mezőgazdaság.

Ami a növények elérését illeti, a macskatulajdonosoknak kell szemfülesebbnek lenniük, hiszen a cicák könnyebben elérik a polcokon, szekrényeken elhelyezett virágokat is.

pixabay.com

A mikulásvirágról köztudott, hogy mérgező a négylábúakra, de sokkal veszélyesebb az amarillisz, aminek a levelében, szárában és hagymájában olyan alkaloidok vannak, amelyek hányást, erős nyálelválasztást, hasfájást, vérnyomáscsökkenést és légzési nehézséget okoznak.

A hunyor a legveszélyesebb növény ebben a sorban, szerencsére általában nem a szobában, hanem az erkélyen vagy a kertben tartják, mert nem viseli el a meleget. Az egész növény emberre, macskára, kutyára és lovakra mérgező vegyületeket (glikozidok, veratrin) tartalmaz. A mérgezés tünetei közé tartozik a hasmenés, hasfájás, nyáladzás, letargia és elesettség.

A lakásdíszítésre használt örökzöldek közül a borostyán és a tiszafa veszélyes az állatokra. Maga a karácsonyfa, akármelyik fenyőfajt válasszuk is, nem tartalmaz káros anyagokat, de a tűlevelek gondot okozhatnak, ha befúródnak az állat bundájába.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik