Mozaik

Elkóborolt kutyák: 151 benzinkúton elérhető ingyenes chipleolvasó

Pixabay
Pixabay
A tűzijátéktól megrémült állatok akár 20-30 kilométerre is menekülhetnek.

Országszerte 151 Mol töltőállomáson elérhetőek az ingyenes mikrochip-leolvasók, megkönnyítve az elkóborolt állatok hazajutását – közölte a társaság az MTI-vel.

Az év utolsó napjaiban a petárdázás és a tűzijátékok miatt több száz kutya szökik el. A megriadt állatok akár 20-30 kilométerre is eltávolodnak otthonuktól, ami nagyon megnehezíti, hogy önállóan hazataláljanak.

Mint a közleményben kiemelték, évente több száz kiskedvencet sikerül azonosítani és talál vissza otthonába az ingyenesen használható leolvasóknak köszönhetően.

A mikrochip-leolvasóval felszerelt töltőállomásokat jellegzetes matrica jelöli, a kutak listája pedig megtalálható a Mol töltőállomás-keresőn, a Mol MOVE applikációban, valamint a Mollal együttműködő Vigyél Haza Alapítvány Kutyakereső alkalmazásában is.

Magyarországon 2013 óta kötelező minden 4 hónaposnál idősebb kutya mikrochipes megjelölése, melynek során egy rizsszem méretű, szövetbarát kapszulát juttatnak fájdalommentes eljárással a négylábú bőre alá. A kapszulában lévő chip egy egyedi számsort tartalmaz, amely egyértelműen azonosítja a kutyát, és a Magyar Állatorvosi Kamara által vezetett adatbázis segítségével összeköti az állatokat a gazdájukkal, lehetővé téve, hogy az elkóborolt jószág a lehető leghamarabb hazajusson. Ehhez csupán arra van szükség, hogy a megtaláló bevigye a kutyát a legközelebbi leolvasóhelyre, ahol elvégzik a leolvasást és értesítik az önkéntes állatorvost, aki kapcsolatba lép az állat gazdájával.

Kapcsolódó
Szilveszterkor fokozottan óvjuk házi kedvenceinket
Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik