Mozaik

Varázslatos fotó készült az Androméda-galaxisról

Altmann Tibor
Altmann Tibor
A teljes képalkotás 3 órán át tartott.

Páratlan felvételt készített december végén egy távoli galaxisról Altmann Tibor a svédországi Kasebo Kynnefjälls nemzeti park vadonjában.

Nem vagyok profi fényképész vagy csillagász, egyszerű hobbifotósnak tartom magam. Göteborgban élek és dolgozom, a munka után autóztunk 130 kilométert egy igazán sötét helyre a városoktól messze, ahol alkalmas az éjszakai fotózásra a környezet

– mesélt a Sokszínű Vidéknek a hobbifotós.

Így a fényszennyezés nem zavarta az éjszakai égbolt csodáinak felfedezésében Tibort, aki azt is elárulta, hogy a helyszínen “kellemes” mínusz 7 fok várta, ám az este előre haladtával mínusz 12 fokig csökkent a hőmérséklet.

Teljesen szélcsendes idő volt, csak a közeli tó jég morajlása törte meg időnként a harmóniát. Összeszereltem a felszerelést, és ráfordultam az Androméda galaxisra. Már az első képek is lenyűgözően részletgazdagok és tiszták voltak.

A Göteborgban élő férfi régóta fürkészi az éjszakai égboltot, korábban számos meseszép fotót készített csillagködökről.

Az Androméda galaxis egy Sb típusú spirálgalaxis, a Naptól 2,5 millió fényév távolságra. A hozzánk legközelebbi extragalaxisok egyike, csak a Tejútrendszer körül keringő törpegalaxisok vannak közelebb nála. A megfelelő távolságból káprázatos látványt nyújtó galaxis átmérője 220 ezer fényév.

A cikkben szereplő fotókat Altmann Tibor készítette.

Kapcsolódó
Festőművészek is megirigyelhetik a szentgáli fotós káprázatos képeit
Szentgálon él Kovács Károly, aki szabadidejében meseszép fotókat készít a Bakony őserdeiről.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik