Életmód

Természetes szépség sugárzik a klárafalvi családanya fotóiról

Brigitta Klárafalván él, de Makón és Szegeden is megtalálja művészetének ihletet adó forrását.

Pocsolya mélybordó falevelekkel, behavazott rózsák, magányosan árválkodó falusi porta. Hangulatok, érzések és értékes gondolatok. Hunyadi-Huszta Brigitta fotóin megelevenedik az alföldi táj szépsége. Az alkotó hét éve költözött Szegedről vidékre, egy Szeged melletti aprócska községben, Klárafalván találta meg az élet teljességét.

Erős családi kötelékben

Az egykori tördelőszerkesztő bő két évtized alatt gyönyörű fotókat készített és számtalan verset írt. Úgy gondolja, hogy csapatjátékosként alkot, mégis önálló úton jár.

Tökéletesen összeilleszthető az alkotás és a fegyelem, a koncentráció és a figyelem. Kiegészítik egymást. Akárcsak mi, a családban, hiszen a család az első egység. Az összetartás, összetartozás

– vallott az életről Brigitta a Sokszínű Vidéknek.

A klárafalvi családban a két gyerkőc még iskolás, Balázs gépésztechnikusnak készül, a 15 éves Zsuzsi pedig közszolgálati technikus tanuló egy szegedi technikumban.

Klárafalva megadja a látóhatárt, a nyugalmat, az otthont, amelyért megküzdöttünk. Régi parasztházikót vásároltunk, és a műszaki rész feladta a leckét. Kétszer gyulladt ki, és mi kétszer álltunk fel a padlóról. Kétségbeestünk, voltak pillanatok, de ez nem egy ház, hanem az OTTHONUNK.

A takaros házikó és a kert a fotós számára megadott mindent. Érkezésük óta szívügye a saját veteményes, ami meghálálja a gondoskodást. Brigitta szerint a részleges önellátás munka mellett is megvalósítható, és a kertészkedés mással össze nem hasonlítható örömet ad.

Galéria

Elgondolkodtat és gyönyörködtet

Nem hiszek abban, hogy profi és amatőr fényképész. A szakmai tudás nagyon fontos, ugyanakkor találkoztam olyan emberrel, aki sosem tanulta a fotózást, mégis csodálatos fényképeket alkot. Nagyon fontos mérce, hogy mások tudását, alkotásait tiszteljük és elismerjük. Tudjunk egymás örömének örülni

– vallott a Klárafalván élő alkotó, akinek palettáján a természetfotók és a portrék mellett az épületek is jól megférnek.

Brigitta mesterei vérbeli szakemberek voltak, és a mai napig tartja velük a kapcsolatot. A tapasztalatcserék, egymás útjának megismerése, az egyéni látásmód tiszteletben tartása mind hozzájárulnak a pompás fotók megszületéséhez. Első gépe egy kis Samsung volt, a szakmai alapokat a Szegedi Nyomdában sajátította el. Sötétkamrában tevékenykedett.

Próbálok úgy fotózni, hogy a nézőt elgondolkodtassam. Az elhagyott házról készült fényképem sugallja a várakozást. Talán egy családra vár, egy gondos kézre, mert nem lett és nem lesz az enyészeté. Benne van az élet. Sérült, de él!

Galéria

Aludni készül a természet

A Maros fenségessége, a téli Alföld képei, egy alvó falu ébredése, megannyi érzés és gondolat. A szegedi Dómról készített pompás sorozatot külön engedéllyel készíthette el a város büszkeségéről. Egy szegedi sétán a vízben tükröződő őszi falevelek látványa Brigittát ugyancsak megihlette: számára a fa árnyéka a víztükörben a falevelekkel az élet körforgását jelképezik.

A havas rózsákra januárban bukkantam, virágoztak, nem várták meg a tavaszt. Kiszombor és Makó város fürdője mellett a szegedi Kárász utca napfényes korzója eleven és életteli témák. A lencsevégre kapott, elhagyott ház így szólt hozzám: -Nem leszek az enyészeté! Az őzikéről pedig a szó szoros értelmében „lefényképeztem a rácsot”. Szabadulást jelképez. A tiszta jégrózsák hátterében árválkodó villanykörte a régi paraszti világot idézi. Az egyszerűséget.

Galéria

Egymásra találtak a közönséggel

Hunyadi-Huszta Brigitta világában a könyvek, az írás szeretete a fotózást harmonikusan kiegészíti. Fotókhoz hasonlóan a versekben is az egyszerűségre törekszik, verseiből Dévai Nagy Kamilla, Magyarország Érdemes Művésze rendszeresen ad elő szívvel-lélekkel.

Több művészi körrel állok kapcsolatban, gyakran együtt alkotunk. Déval Nagy Kamillával kölcsönösen szeretjük és tiszteljük egymást emberileg és művészi téren. Évek óta váltakozva alkotok. Fotózom és verselek, úgy gondolom, a fénykép is üzen és az írás is

– fogalmazott Brigitta.

Brigitta hosszú évek óta készült egy önálló kiállításra, de nem sikerült eleget tenni a felkéréseknek. November elején Makó városában végre megnyílt az első tárlata, melynek megnyitóján a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója, Szikszai Zsuzsanna méltatta őszintén tiszta művészetét.

Kapcsolódó
Festőművészek is megirigyelhetik a szentgáli fotós káprázatos képeit
Szentgálon él Kovács Károly, aki szabadidejében meseszép fotókat készít a Bakony őserdeiről.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik