Életmód

Fotókon mutatja be korunk pásztorembereit a néprajzkutató

nagy gábor: a juhász ebédje
nagy gábor: a juhász ebédje
A néprajzi fotó egyszerre dokumentál és láttat, üzenetet közvetít, nem csupán információt, hanem mondanivalót is.

Nagy Gábor fotográfus, néprajzkutató a pásztorok mindennapjait, munkáját, használati tárgyait, állatait megörökítő fotóiból nyílott kiállítás a napokban a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban, írta az MTI.

nagy gábor Szikszai István portréja

Nagy Gábor népzenészként brácsákon, dudán és furulyákon játszik. Zenészként és kutatóként is kiemelten érdekli a pásztorkultúra, a pásztorzene és -viselet.

A zenének egy speciális területét, a különböző hangkeltő eszközök, így a csengők és a kolompok hangolását, válogatását és használatát is kutatja a Dél-Alföld területén mai napig nagy számmal fellelhető pásztor nemzedékek képviselői között.

nagy gábor Juhász nemzedékek – Kulman János portréja

A Dél-Alföld pásztorcsaládjai, kiemelten a juhászcsaládok és az általuk megőrzött, formált és alakított viseleti és tárgyi kultúra kutatása fehér folt a népművészetet kutatók körében.

Az augusztus 1-ig látogatható, ROKONOK – Pásztor nemzedékek címet viselő tárlat korunk pásztorembereinek életét mutatja be.

Az 55 fotográfiát, mintegy harminc vetített fénykép egészíti ki, mely alatt pásztorzene, állathangok és több eredeti hangfelvétel adja az atmoszféráját a kiállításnak.

nagy gábor Egy

A néprajzi fotó egyszerre dokumentál és láttat, üzenetet közvetít, nem csupán információt, hanem mondanivalót is

– vallja Nagy Gábor.

A legkorábbi felvételek 1998-ban készültek Pál Istvánról, a Nógrád megyei pásztorról, az utolsó hagyományőrző dudásról, mesteréről.

nagy gábor Pista bácsi

A többi felvétel 2015-től napjainkig ábrázolja a dél-alföldi és felvidéki pásztorok mindennapjait, munkáját, használati tárgyait, a pásztorok őrzött és őrző állatait.

A viseletük, a természetközeli életük és természetismeretük, a jelenben a modernitáshoz való alkalmazkodásuk sajátos, a pásztorokra jellemző kultúrát alakított ki.

nagy gábor
Kapcsolódó
Amikor mobiltelefon helyett gémeskúttal üzentek a pásztorok
Jól működött a hírközlés kezdetleges módja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik