Mozaik

Félmillió forintos aranyérmét dob piacra a jegybank

Facebook/Magyar Pénzverő Zrt.
Facebook/Magyar Pénzverő Zrt.

A Magyar Nemzeti Bank közzétette a 2023-as évre tervezett emlékérme-kibocsátási programját, amely 14 tematikában 24 emlékérmét tartalmaz. Nyolc korábban megkezdett sorozat folytatását tervezi a jegybank.

Egy arany, kilenc ezüst és öt önálló színesfém emlékpénz szerepel a programban, de az emlékérmék értékközvetítő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a nemesfém emlékérmék színesfém változatai ezúttal is kibocsátásra kerülnek – írták a dokumentumban.

A program legértékeseb darabja az  „Országépítő királyok Árpád dinasztiájából” sorozat I. Andrást ábrázoló arany érméje, amely 500 ezer forintért vásárolható meg.

Az aranyból mindössze 500 darab készül. Az ezüstváltozatból már 5000 darab és 15 ezer forintért vehető meg, míg a színesfém formátum 3000 forintért vásárolható.

Petőfi Sándor születésének 200-ik évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank 30 ezer forint értékű ezüst érmével emlékezik meg az 1848/49-es szabadságharcról és a költőjéről. Színesfém változata 7500 forintért kapható majd.

A „Himnusz megírásának a 200. évfordulója” emlékére is készült ezüst és színesfém érme, ahogy az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park emlékére is. És folytatódnak az olyan sorozatok is, mint a „Magyar származású Wolf-díjas matematikusok”, ahol idén Erdős Pál és Raul Bott kaptak helyet vagy a Magyar felfedezők és találmányaik” sorozat, ahová most Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából került be.

Az emlékérméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. az emlékérme-program elemeire előjegyzési lehetőséget biztosít 2023. január 16-tól, 21 naptári napon át, illetve az előjegyzési keret erejéig. Kivételt képez ez alól az idei első kibocsátás, a „Himnusz megírásának a 200. évfordulója” emlékérme ezüst és színesfém változata, melyek előjegyzés nélkül lesznek megvásárolhatóak a Pénzverő értékesítési csatornáin. Az előjegyzési és értékesítési rendről a www.penzvero.hu-n érhető el részletes tájékoztatás.

Kapcsolódó
Király kis Miklós az új jegybanki érméken
A magyar népmesék értékeinek bemutatására hivatott emlékérmet Vékony Fanni iparművész tervezte. 
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik